Aki nincs tisztában saját értékeivel, negatív önbecsüléssel küzd, az aprópénzre fogja váltani a tehetségét. Olyan helyen, olyan munkakörben fog dolgozni, ahol nem érzi jól magát. Rátelepszik a muszáj, gyűlöl bejárni, nem mer előrukkolni ötletekkel, nem azt csinálja, amit szeret. Ha egy állásinterjún megkérdezik mennyit gondolt fizetésnek, nem fog reális összeget mondani, mert nem mer, nehogy ezért ne kapja meg a munkát. Fizetésemelést sem mer kérni, sőt ismerek olyat, aki nem mert szót emelni amikor megtudta, hogy a megbeszélt 8 óra helyett csak 4-re van bejelentve. Az önbecsülés terápia segítségével megtanulsz hinni magadban és kiállni magadért!

Az is előfordulhat, hogy akinek kevés az önbecsülése az vásárolgatással kompenzál. Ettől érzi jobbnak, többnek magát, a pénztárcája viszont jelentősen apad az impulzus vásárlások miatt. Szikra Gábriellel beszélgettem a negatív önbecsülés következményeiről:

Hogyan hat a negatív önbecsülés az egészségünkre?

A legszembetűnőbb a testtartásunk. Tehát a gerinc, a csontok, de ezenkívül még számos betegséget okozhat az alacsony önbecsülés a pszichoszomatika révén.

A terápia olyan, mint egy pszichológiai kezelés? Vagy mivel másabb hozzá képest?

Igen is, meg nem is! Persze, aki akar ledőlhet a kanapéra, én meg… nos, nem írogatok. Komolyra fordítva a szót: A pszichológia és a spiritualitás is jócskán jelen van, a módszereket a páciens személyiségéhez szabottan ötvözöm és egy csipetnyi humorral tálalom.
Plusz: hozzáadódik a személyiségem és kész is a recept.

Milyen módszert használsz a problémák feltárásra?

A módszer tulajdonképpen én magam vagyok. Szikrát adok annak, aki szeretné táplálni a tüzet.

Hogy jössz rá arra, hogy honnan ered valakinek az önbizalomhiánya?

Figyelem, rutin, empátia, nyomozás, még több figyelem.

Ha valaki mondjuk, egy rossz párkapcsolatban van és partnere okozza az önbizalomhiányát, annak mit szoktál mondani?

Sajnos nem egyszer találkoztam ezzel a jelenséggel, hogy az egyik fél jelentősen degradálja, lekicsinyeli a másikat. Amit lehet, javítsuk meg, ami menthetetlen azt viszont dobjuk ki. Ez vonatkozik a párkapcsolatokra is. Fontos azonban, hogy ha önmagunkon nem dolgozunk, nem alakítunk ki egy egészséges önértékelést és egy stabil énképet, akkor a következő kapcsolatban is ez fog visszaköszönni. Aztán lehet általánosítani, hogy: „Engem mindenki lábtörlőnek használ.”

Lehet ezt a terápiát párosan is végezni, mondjuk azzal, aki rombolja az önbizalmunkat?

Igen, lehet, amennyiben a „romboló fél” is hajlandó önszántából eljönni és van benne is igény a változásra – persze önmagán – illetve a változtatásra. De ezt már párterápiának nevezem, ahol természetesen az önismeret és a társismeret is terítékre kerül.

Szerinted mivel lehet erősíteni az önbizalmat?

A félelmeink felismerésével, önmagunk elfogadásával és a „nem adom fel!” sikerélmények halmozásával. Illetve a kudarcélmények megfelelő kezelésével.

Mennyi idő lehet, mire helyreáll valakinek az önbizalma? Mennyi terápiára lehet szükség?

Ez attól is függ, hogy átmeneti „letörésről” van szó, vagy gyermekkor óta fennálló folyamatos állapotról. Illetve attól is, hogy az illető mennyire szeretne változatni. Megint csak azt tudom mondani, hogy egyén- és esetfüggő a dolog. Azt viszont már az első találkozáskor látom, hogy milyen gyakran kell majd összeülnünk, illetve javaslom-e a bérletet.

Ezek után, ha úgy érzed, készen állsz az önbecsülés terápiára, akkor bátran ajánlom neked Szikra Gábrielt:

Itt tudhatsz meg többet az önbecsülés terápiáról!

Itt pedig Szikra Gábriel bemutatkozóját találod!

Ezen a linken pedig Gábriel Facebook oldalát éred el!

Kép: FreeImages.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Te is szeretnéd nálunk bemutatni tanfolyamaidat, szolgáltatásaidat?

Keress bennünket a feltételekért Facebook oldalunkon vagy e-mailben az arkadia@szerkesztoseg.hu címen!

 

Hasonló cikkeink

Hogyan bánj a pénzzel ahhoz, hogy megsokszorozódjon?

További cikkeink