Sátánizmus. Meghallod és elönt undor meg a gyűlölet, esetleg borsódzik a hátad azt remélve, sosem hoz össze a jó Isten egy sátánistával. Ámde kevesen tudják, mi az igazi sátánizmus. Talán te sem vagy tisztában azzal, hogy akikről a hírekben hallasz meg a szomszédoktól, valószínűleg nem igazi sátánisták. Akik állatokat kínoznak, különböző bűncselekményeket követnek el, azok nem az eredeti sátánista vallás hívei. Azok csak elmebetegek vagy primitív lelkek. Megmutatom, miben különböznek tőlük a valódi sátánista vallás hívei!

Mi jut eszünkbe a sátánistákról?

Metál zene, gyászruha, temető- és templomgyalázás, vad orgiák és macskák feláldozása ajándékba a Sátánnak (mintha erre lenne szüksége) miközben sötét igézeteket kántálnak, hogy a világra szabadítsák haragjukat.

Az igazság az, hogy mindennek két oldala van. Ezért létezik olyan, hogy jó és rossz. A tündérek, boszorkányok, angyalok – de tulajdonképpen minden vallás követője –, lehetnek jó és gonosz képviselői is. Ugyanígy van ez a sátánistákkal is. Ők sem egykutyák.

Sátánista szobor

Nagyon kevesen tudják az igazat, hogy a sátánizmus eredetileg egy békés vallás. Tett arról a média meg a sok-sok amerikai film, hogy azt gondold: minden sátánista gonosz, bűnös, gyilkos, elvetemült lélek. Ezek mind-mind sztereotípiák, amiket rájuk aggattak. Ugyanakkor tény és való, vannak olyan mentálisan beteg, elmeháborodott, a beteges vágyaikat valamivel igazolni vágyó emberek – szóval a többség klinikai eset – akik sátánistának vallják magukat. Na, de hogy vehetnénk őket egy kalap alá a többiekkel? Keresztényekből, de még az eredetileg ugyancsak jámbor iszlám vallás hívei között is akadnak… nem beszámíthatóak. Nem szabad előítéletesnek lenni és mindenkit elítélni, aki sátánista, vagy bármely más vallás képviselője.

Természetesen szót kell ejteni arról is, hogy minden vallásnak vannak divathívei. Akik fiatalságból, bolondságból, lázadásból vagy mert éppen „trendi”, tetszetős a vallás, egy ideig sátánistának, wiccának nevezik magukat, azután ráunnak és felhagynak vele. Szerencsére ők még a legkevésbé ártalmasak.

Pentagram

Ezzel a nézettel egyetértenek az egyes valláskutatók is, akik három különböző sátánizmust különböztetnek meg.

Az első kategóriába azok tartoznak, akik valamilyen film- vagy könyv hatására divatból vallják magukat sátánistának és jellegzetes szimbólumaikat is viselik. A második csoportba az igazi, vallásos hívek tartoznak. A harmadikba a sátánista csoportok legveszélyesebbjei tartoznak, azok a titkos társaságok, amelyek állítólag akár az emberáldozatra is képesek.

Milyen az igazi sátánizmus?

Az igazi sátánizmus tiltja az ember- és állatáldozatot! Ugyanígy nem része a kínzás, a vérvedelés, meg más, Amerikai Horror Story-ba illő jelenet.

Mint ahogy a neve is mutatja, a Sátánban és a démonokban hisznek és velük próbálnak kapcsolatot teremteni. Vagyis a kereszténység, illetve az angelológia ellentéte.

Ceremóniái, rítusai részben a keresztény mise „ellentéte”, sötét verziója, vagyis kiforgatása. De a pogány vallásokból is rengeteget átvettek, szimbólumokat, okkultista gondolatokat és varázslatokat is.

Lángoló fordított kereszt

A hagyományos sátánista vallás az úgynevezett „teista sátánizmus”. Lényege a Sátán tisztelete. Vele és démonaival kívánnak kapcsolatot teremteni a hívek. Viszont ezen belül két típus van:

Az egyik a klasszikus teista sátánizmus, vagyis „anti-keresztények” gyülekezete. Ők testesítik meg a kereszténység vallásban található ördögimádatot. Egyébként már a kereszténység előtt is jelen voltak, csak akkor a júdaizmus ellentéteként, ahol a bibliai Sátán imádták, mint Isten ellenfelét.

A másik verzió a modern teista sátánizmus. Ők nem ismerik el a bibliai Sátán karakterét, mivel hitük a pogány és babiloni vallásokra épült. Náluk a Sátán olyan mint egy ember, aki természetfeletti erőkkel bír. Egyesek ezt a Sátánt az ősi Luciferrel, Enikvel vagy Melek Ta’us-sal  hozzák összefüggésbe. Azok, akik Lucifert választották főistennek azt vallják, hogy semmi közük a kereszténységhez, sem a Bibliához, pláne a keresztény értelemben vett sátánimádathoz.

Mi fán terem a sátánista mágia?

Egy sátánista mágiája korlátlan. Bármit elővarázsolhat, megteremthet magának. Hiszen ez is az egyik alappillére a vallásuknak: bármit megtehetnek. Átkozhatnak, de áldhatnak is(!), rombolhatnak, védelmet varázsolhatnak, sikert és szerelmet vonzhatnak be, gyógyíthatnak és démonokat idézhetnek meg, hogy a segítségüket kérjék.

Anton Szandor LaVey

Anton Szandor LaVey

A LaVey féle sátánizmus

A legismertebb sátánista mozgalmat, illetve a Sátán Egyházat 1966-ban alapította Anton Szandor LaVey, ami egy hivatalos egyház Amerikában. Semmiféle állami támogatást nem fogad el, sőt, mindennek a tetejében ők finanszíroznak más egyházakat.

Szóval, ha megengedték egy ilyen közösségnek hogy egyházat alapítsanak, akkor biztos olyan veszélyesek és rettenetesek?

LaVey 1969-ben megírta a Sátáni Biblia című művét. A könyvből egyértelműen kiderül, hogy a sátánizmus nem hirdeti a szexuális szabadosságot, a gyűlöletet, az állatokkal való közösülést és mindenféle erőszakot helytelenítenek. Soha nem gyalázzák Istent, akire úgy tekintenek, mint az Univerzum mozgásban tartó erejére, aki egy személytelen erő.

Az önmegismerést, a meditációt, az őszinte érzelmeket hirdetik: „Sátán az arra érdemesekkel szembeni kedvességet képviseli ahelyett, hogy szeretetünket idegenekre pazarolnánk!”. Többek között arra buzdítják az embert, hogy vállalja fel bátran a szexualitását, és élje meg normális keretek között úgy, ahogy jónak látja.

Egyébként a szó szoros értelmében pont hogy nem hirdetnek semmit, nem végeznek hittérítő tevékenységet.

Baphomet

Baphomet

LaVey egyházának, a Sátán Egyházának jele az úgynevezett „Baphomet” pecsétje. Baphomet neve babiloni eredete szerint: a Bölcsesség Kígyójának, a Tudás Kígyójának neve. Azt is mondhatnánk ő egyfajta Sátán.

Hitük szerint a Sátán nem egy valós, létező személy, hanem inkább életvitel, létforma, amit követni kell. Hisznek abban, hogy az egyén erős, szabad és lázadó, aki önerőből boldogul, és boldogságát nem természetfölötti erőtől reméli. A sátánista inkább önmagát tekinti egyfajta istennek, mert ő maga felelős a sorsáért és képes befolyásolni az életét. A hét főbűnt pedig inkább erénynek tartják és mondhatni a pozitívumait látják. Azt is mondhatnánk, szeretik és élvezik az életet és nem céljuk sanyargatni magukat. Arra törekszenek hogy boldogok, elégedettek, sikeresek legyenek és arra, hogy kijavítsák a hibáikat.

Íme, a Sátánisták 11 törvénye Anton Szandor LaVey szerint:

 1. Senkinek se adj tanácsot, csak ha megkérnek rá!
 2. Ne beszélj másoknak a gondjaidról, hacsak nem vagy biztos abban, hogy igazán hallani akarják!
 3. Ha másvalaki birtokán tartózkodsz, mutass tiszteletet, különben ne menj oda!
 4. Ha a birtokodon egy vendég bosszant, bánj el vele kegyetlenül!
 5. Ne közeledj senkihez szexuálisan, hacsak meg nem kapod tőle az erre felhatalmazó jelzést!
 6. Ne vedd el ami nem a tiéd, hacsak az nem terheli a másikat annyira, hogy megszabadításért kiált!
 7. Ismerd el a mágia hatalmát, ha sikeresen alkalmaztad vágyaid eléréséhez. Ha tagadod a mágia létezését miután sikerrel használtad, mindent elveszítesz amit szereztél!
 8. Ne panaszkodj olyasmik miatt, amikkel nem vagy kénytelen foglalkozni!
 9. Ne árts kisgyerekeknek!
 10. Ne ölj nem emberi állatot, kivéve, ha rád támadnak, vagy ha élelemre van szükséged!
 11. Amikor közterületen jársz, ne háborgass senkit. Ha valaki téged háborgat, szólítsd fel, hogy hagyja abba. Ha tovább háborgat, pusztítsd el!

Azért lássuk be, a 4-es meg a 11-es kissé durva…

Képek: desiringgod.org, youtube.com, lisverse.com, rendys.blogerka.cz, factinate.com,  fr.wikipedia.org
A 11 törvény és a cikk forrása: scythe.hu/satanizmus/fold-tizenegy-satani-torvenye

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Hallottál már a wicca vallásról? (18+)

További cikkeink