Rossz a kapcsolatod a családoddal? Párkapcsolati problémáid vannak? Gyerekvállalási gondokkal küzdesz? Netán a gyermekeddel vannak bajaid, vagy csak egyszerűen úgy érzed, elakadtál és semmi sem sikerül? Meglehet, hogy a probléma forrása a családi hátteredben rejlik, egy tudattalanul átvett, „megörökölt” érzésben, viselkedésmintában, akár sorsban és ilyenkor segíthet a családállítás.

Talán a jelenlegi gond, amivel küzdesz, nem is a saját életedben keletkezett, hanem egy hozott probléma a családodból, felmenőidtől, hogy öntudatlanul utánozol le egy családtagot. Ebben lehet a segítségedre a családállítás, amelynek során megállapítást nyer, hogy a gondjaid a Te életedből származnak vagy az ősöktől átvett terhek nehezítik-e mindennapjaidat.

Hogy hogyan zajlik egy ilyen családállítás és mit kell tudnod róla? Miben lehet a segítségedre?

Ezekre a kérdésekre ad választ Sas Viktória, pszichológus és családállító terapeuta a következő beszélgetésben:

Hogy látsz neki a családállításnak? Egyáltalán mi a családállítás menete? Hogy derül ki, hogy melyik felmenő a „ludas”?

Családállítást egy ember szemszögéből lehet csinálni, azaz nem a családnak állítunk, hanem annak, aki ráébredt, hogy minden erőfeszítése ellenére sikertelen, boldogtalan, azon kapja magát, hogy ismétlődő mintákba sétál bele, nem talál párt, túlzott érzelmi reakciói, esetleg testi tünetei vannak.

Amikor eljön az illető, azzal kezdem, hogy megkérdezem mi az, amin változtatni szeretne. Ez a családállítás fókuszpontja, erre történik az állítás.

Pszichiátriai betegségeknél, illetve labilis személyiség esetén megvan a megfelelő protokoll, hogy kinek lehet állítani (van olyan, akinek nem lehet, jobban mondva nem tanácsos állítani, mert többet árt, mint használ!).

A csoportban a résztvevők által, egyéni helyzetben bábuk vagy papírlapok segítségével megjelenítjük a családtagokat a térben, azaz “felállítjuk” őket.  A családállításon testi érzetek, gesztusok, elhelyezkedések mutatják meg a családi dinamikát. Ezekből tudom leolvasni, honnan gyökerezik a probléma, kitől vette át a kliens a terheket. Amikor megtaláltuk azt a helyet, ahonnan a sorsátvétel jön, mondatok segítségével lehet letenni az átvett sorsokat. Tudom, hogy ezt így olvasva nehéz elképzelni, ezért érdemes egyszer élőben is megnézni egy csoportot. El lehet úgy is menni családállítás csoportba, hogy nem kell témát hozni, hanem csak “megnézni” a csoportot, illetve mások állításában segédkezni, ezáltal megtapasztalható a módszer működése, és ez segíthet eldönteni, hogy érdemes-e legközelebb belevágni a saját elakadásunk felállításába.

Családállítás bábuk vagy papírlapok segítségével

Fontos megjegyeznem, hogy a családunk nem felelős, nem ludas. Pont fordítva. A sorsokat a családunktól szeretetből, hűségből vesszük át, teljesen önkéntelenül és tudattalanul. Nem ők adják; mi akarunk segíteni, még akkor is, ha tudatosan nem tudunk róla. Ez teljesen független attól, hogy milyen a kapcsolatunk a hétköznapokon a családunkkal.

Tegyük fel, azzal keres meg valaki, hogy nem talál párt, mert folyamatosan rossz kapcsolatai vannak. Hogy lehet ezért a családunk felelős?

Minden probléma mögött egyedi családi történetek lapulnak, amelyeknek lehet olyan hatása, hogy valaki nem találja a párját. Leggyakrabban azt látom, hogy a pár nem találás mögött egy “komolyabb” ok húzódik: a gyerekvállalás nem akarása. Ez sem szokott tudatos lenni. Mondok egy példát: lehet, hogy a nagymama elvesztette az elsőszülött gyerekét, és utána született meg anyukánk vagy apukánk. A gyermekvesztés a világon a legnehezebb trauma. Egy ilyen történet beivódhat az unokába, aki tudat alatt rettegni fog attól, mi van, ha ő is elveszíti a gyerekét? Ezért az a dinamika, hogy inkább nem is talál ideális párt magának, nehogy tovább kelljen lépni a kapcsolatban. Így tudja elkerülni a tudat alatti félelmének beteljesülését.

Nagy segítség lehet, ha valaki rálát erre a családállításon, mert a félelméből erőt, motivációt meríthet, hogy a nagymama is ahogy tudta, túlélte a megrázkódtatást, és tovább tudta adni az életet. Nem hozzá tartozó érzésminták és viselkedés helyett erőt kaphat ahhoz, hogy átforduljon benne ez a téma, és a saját érzéseivel és erejével vágjon neki a párkeresésnek. Hirtelen feltűnhetnek az illető életében olyan “normális” emberek, akikhez eddig nem volt szerencséje, és akivel lehet párkapcsolatot kialakítani.

Családállítás - puzzle

Ha valaki mondjuk ugyanazt a negatív példát követi, mint az anyja, annak ellenére, hogy esetleg utálja az anyját, de mégis ugyanúgy neveli a gyerekét, ugyanúgy viselkedik, de a személy erről nem hajlandó tudomást venni, azon is segít a családállítás? Képes lehet elfogadni, hogy ugyanolyan, mint az anyja és fel lehet oldani?

Igen. A családállítás elsősorban rálátást ad. Másodsorban vissza lehet adni a sorsokat, amik nem a mieink. Kitisztulhat egy ilyen minta azáltal, hogy a gyerek visszaadja az anyjának. A kapcsolatuk a hétköznapokon lehet, hogy nem fog változni, de élheti a saját életét, és nevelheti a gyerekét a saját elképzelései szerint.

Ugye van a csoportos kezelés, mikor a kliens választja ki magának a csoporttagokból az egyes rokonokat. Egy kicsit rejtély számomra, hogy az idegennel történő interakcióból hogy jössz rá, hogy mi a pontos problémája a kliensnek?

Csúnyán fogok fogalmazni, de a családállításon a csoporttagok eszközként vannak jelen. Akárkit felrángathatnék az utcáról a csoportba, hogy képviselje a kliensem apját, mindenki ugyanazt fogja megmutatni. A családállításon testi érzetek, gesztusok, elhelyezkedések mutatják meg a családi dinamikát. Ezekből tudom leolvasni, honnan gyökerezik a probléma, kitől vette át a kliens a terheket.

Hogy tud egy felmenő megakadályozni abban, hogy sikeres legyek?

Nem ők akadályoznak, hanem Te magadat. Egy felmenő korai nem természetes halála, a karrierjének a derékbaszakadása lehet olyan családi örökség, aminek a hatására Te is elkezded szabotálni magad a sikerességben. Elfelejtesz elmenni az állásinterjúra, valamiért nem tudsz úgy teljesíteni a munkádban, ahogy egyébként tudod, hogy tudnál. Ha látod az állításban, hogy ki volt az a családtag, akihez lélekben hűséges voltál, az olyan élmény, mint amikor a homlokodra csapsz, hogy áhá, hát ezért! És lehetőséged nyílik lerakni a sorsot, majd elkezdeni a saját életedet élni, kibontakoztatva a tehetségedet, képességeidet.

Előfordulhat az is, hogy az ok a saját életedben gyökerezik. Fontos, hogy vannak dolgok, amiket a családunktól veszünk át, de vannak olyanok is, amelyek meg a saját életünkben történnek és hatnak ki ránk. Teszem azt egy viszontagságos gyerekkor, mérgező szülőkkel eredményezhet alacsony önbecsülést, ami ugye nem éppen a sikeres élet záloga. A családállítás meg tudja mutatni, hogy honnan ered a baj, és lehet vele egy kezdő löketet adni a megoldáshoz, de ha a példánál maradunk, az önbecsüléssel érdemes kiegészítésképpen terápiában is foglalkozni.

Családállítás - kapcsolatok

Előfordult már olyan, hogy egy komplett család jelent meg nálad csoportos kezelésre? Ők ilyenkor ugyanabban a minőségükben vesznek részt vagy lehet, hogy anyából a lánya lesz?

Nem igazán jellemző, de arra van példa, hogy pl. anya-lánya jön, vagy testvérpár, vagy pár. Családállításon mindig csak egy emberrel foglalkozom egyszerre, akkor is, ha esetleg jelen van családtagja. Szigorú szabályok vannak minden esetben, még akkor is, ha csak ismerősök vannak jelen a csoportban. Egyrészt az állító bárkit kiküldhet az állításáról indoklás (és sértődés) nélkül, ez joga, hogy minél biztonságosabb közegben mehessen az állítása. A rokonnak is megvan a joga, hogy bármikor kisétálhasson az állításról. Egymás állításában nem szerepelhetnek. Gyereknek minden esetben tilos részt vennie a szülője állításán, de a szülő részt vehet a gyerekén. Ha mondjuk kamasz jön állítani, a szülőnek természetesen beleegyezését kell adnia az állításhoz. De 18 éven aluli gyerek esetén a szülő állíthat a saját gyereke helyett anélkül, hogy a gyerekének ott kellene lennie, vagy tudnia kellene az állításról. Ez egy jó lehetőség, hogy a szülő segíthessen a gyerekének, hogy ne kelljen cipelnie a családi terheket.

Mennyire lehet, mondjuk fájdalmas, megrázó egy családállítás?

Elég erős módszer, sokszor katartikus hatású. Gyakori, hogy olyan családi titok is felbukkanhat egy állításon, amelyre senki se számít. Ilyenkor vegyes érzések jöhetnek: egyrészt nehéz lehet maga a titok tartalma, másrészt pedig az igazság könnyebbséget ad és gyógyít.

Fel szoktam ajánlani a klienseimnek, hogy keressenek meg, ha állítás után nehézségeik támadnak. Van, akinek helyben javaslom, hogyha olyan a témája, dolgozzon rajta pszichológus segítségével is. Ez nem ciki, hanem tényleg van olyan, hogy egy állítás önmagában nem elég. Nem varázspálca.

Családállítás - csoport

Ha egy személy keres meg téged, mert egyedül kíván változtatni az életén vagy a családjával való hozzáállásán, neki is tudsz segíteni?

A családállítás egy személynek tud segíteni, nem egy egész családnak. Ha mégis van változás más családtagnál is, az plusz grátisz. Tehát mindig egy személynek tudok segíteni a családállítás módszerével, hogy beindulhasson az életében a változás, vagy hogy megváltozhasson a hozzáállása a családjához.

Általában egy alkalom elég a „gyógyuláshoz”, vagy van hogy többre van szükség?

Általában több sorsot is át szoktunk venni, nem csak egyet, így gyakori, hogy többször kell jönni. Van olyan, hogy egy állítás megold egy témát, annak örülünk. És van, hogy egy téma hátterében több sorsátvétel áll, olyankor több állítás dukál (vagy ugye plusz pszichoterápia a saját élettörténetbeli elakadások feldolgozására). De: mivel a módszer nagyon erős, műtéthez lehet hasonlítani, fontos, hogy megadjuk a lábadozási időt a léleknek. Ezt agyon szoktam hangsúlyozni: két állítás között teljen el legalább fél év!!! Ha valami nagyon sürgős van, akkor elég lehet három hónap is, de mindig azt kell megérezni, hogy “lecsengett-e” már az előző állítás. Mozog-e még belül a változás? Egyáltalán megoldódott-e a probléma? Mi változott?

A túlzásba vitt családállítások eredménye lehet, hogy valaki szétesik. A lélek nem tudja integrálni a változásokat, így ami addig stabil volt, labilissá válhat. Az illető nem fogja tudni mi baja, csak azt, hogy kihúzták a lába alól a talajt. Ahelyett, hogy jobban lenne, rosszabbul lesz. Ez a veszélye a túlzásba vitt lelki munkának, akármilyen módszerről is van szó. Pszichoterápiában ez az erő eloszlik az ülések alatt és között, de abban is érdemes lehet néha szünetet tartani. Nem véletlen, hogy egy hónapos nyári szünetek vannak.

Családállítás

Szerinted mindenkin lehet segíteni? Nincs olyan, hogy valaki annyira haragszik vagy annyira nem akar tudni a gondjairól, hogy kizár minden megoldást, segítséget?

Aki eljön családállításra, már nyomja annyira a probléma, hogy szeretné, ha történne valami változás. Ott már lehet dolgozni azzal, ami a kliensben van, akármi is az. A hatékonyság viszont mindenkinél eltérő, és igen, van olyan, akinek nem a családállítás segít, vagy nem kizárólag az.

Képek: soultravelrules.com, pinterest.com, youtube.com, humansarefree.com, mundoseguros.net

 

Ha úgy érzed rajtad is segíthet a családállítás, keresd bátran szakértőnket
ide kattintva!

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink