Évezredek óta használják a dél-amerikai sámánok. Az ayahuasca egy pszichedelikus főzet, amelyet általában spirituális szertartásokon alkalmaznak, de potenciálisan veszélyes kockázatot rejt magában amellett, hogy jósláshoz, a megvilágosodás elősegítéséhez és asztrálutazáshoz is használják.

Mi az ayahuasca?

Az ”ayahuasca” szó a kecsua nyelvből származik, amely Peru hivatalos őslakos nyelve. A kecsua nyelven az ayahuasca jelentése „az ősök liánja” vagy „a lélek liánja”.

Maga az ayahuasca a főzet, amelynek alapja a Banisteriopsis caapi liánból származik, és Dél-Amerika trópusi erdeiben nő. A tea más összetevőket is tartalmaz, például psychotria viridist (kábító hánytatógyökér), amelyben megtalálható a DMT (dimetiltriptamin) nevű pszichedelikus anyag. Míg a tea a liánról kapta a nevét, amelyből készült, a DMT adja azt a pszichedelikus élményt.

Ugyanakkor, ha csak DMT-t fogyasztanának az ayahuasca élvezői, akkor azt a gyomrukban lévő enzimek, monoamin-oxidázoknak (MAO) megemésztenék, és nem lenne hatással rájuk. Emiatt a DMT-t MAO-gátlókat tartalmazó anyaggal kell kombinálni, amely lehetővé teszi a DMT hatását.

Ez a két növény együttesen egy erőteljes pszichedelikus főzetet alkot, amely hatással van a központi idegrendszerre, megváltozott tudatállapothoz vezet, amely hallucinációkat, testen kívüli élményeket és eufóriát okozhat.

Magyarországon illegális a birtoklása és használata!

Évezredek óta használják a sámánok

Az ayahuasca sámáni használatának eredete a történelem ködébe veszett, de az Amazonas bennszülött törzsei között sok különböző történet kering arról, hogyan kezdtek dolgozni ezzel a „gyógyszerrel”. Őshonos környezetben az ayahuascát az Amazonas régió sámánjai használták gyógyító és jóslási célokra. Az ayahuasca elkészítését és használatát összetett rituálék övezik, amelyeket a gyógyítók generációról-generációra örökítettek át.

Az ayahuasca története viszonylag ismeretlen, mivel az Amazonastól egészen a 16. századi spanyol hódítók megszállásáig nincsenek róla írásos feljegyzések. Ecuadorban azonban találtak egy ayahuasca nyomait tartalmazó szertartásos csészét, amely jóval több mint 2500 éves. Az ayahuasca használata széles körben elterjedt, és a hagyományos orvoslás alapját jelenti legalább 75 különböző bennszülött törzs számára az Amazonas alsó és felső részén.

Érdemes tudni, hogy a sámánok úgy tekintenek a betegségre, mint az emberi élet energetikai és spirituális szintű diszharmóniájára. Ez a diszharmónia mentális, érzelmi és/vagy fizikai betegségekhez vezethet, ha megoldatlan marad.

A sámán a betegség energetikai és spirituális aspektusával foglalkozik azáltal, hogy utazásokat tesz az asztrális vagy szellemi világba. A sámán ott találkozik transzperszonális erőkkel, a jóindulatú növényi, állati és emberi szellemekkel, és hozzájuk fordul segítségért. Ezek az együttérző szellemek végzik el a gyógyító munkát, miközben a sámán csak csatornaként működik.

Ayahuascával nem járnak házról-házra, hanem a betegek keresik fel a sámánt, akitől megkapják a diagnózist, és az azt követő kezeléseket. Az ayahuasca-szeánszot használják a betegségek gyógyítására, a balszerencse és a rontás elűzésére, valamint a féltékenység és irigység kiűzésére, mivel a bennszülött gyógyítók felismerik a negatív emberi érzelmek pusztító erejét, és nemcsak az egyénre, hanem az egész egészségére gyakorolt ​​hatásukat. Úgy tartják, aki megissza, képes feloldani a tudatalattijában rejlő elakadásokat, valamint a különböző energetikai blokkokat, amely meggyógyítják, és helyreállítják a testi-lelki egyensúlyát.

Ezenfelül az ayahuascát a gyógyítók más célokra is használják: fontos döntések meghozatalához; (például tanácsot kérnek szellemektől), személyes konfliktusok megoldása, a pszichés képességeik felszínre hozatalához, a rejtélyek, lopások és eltűnések megoldására, illetve jóslásra is.

Mire használják még, és mi történik az ayahuasca-szertartás közben?

Az ayahuasca teát előszeretettel fogyasztják terápiás céllal. A nyugati orvoslás szerint a tea segíthet legyőzni a depressziót és a szorongást. Egyesek spirituális kinyilatkoztatásokat tapasztalnak, mondhatni megvilágosodnak, válaszokat kapnak az őket foglalkoztató kérdésekre, és begyógyulnak a lelki sebeik. Mások jósláshoz használják, vagy művészként így kívánnak inspirációhoz jutni. Emellett használják még sámáni utazásokhoz, a lélekvesztés helyreállításához, és a láthatatlan birodalmakkal történő kapcsolatteremtéshez. A sámánok úgy támadnak meg sámánokat, vagy éppen védik meg magukat riválisaiktól, a „sámáni harctérre” lépnek a főzet segítségével.

Az ayahuasca tea használata annyira népszerűvé vált, hogy egész turizmusipar fejlődött köré Dél-Amerikában (mivel a legtöbb országban tiltott szernek minősül). Ezért sokan utaznak olyan országokba, mint Peru, Costa Rica és Brazília, ahol többnapos ayahuasca elvonulásokat kínálnak. Tapasztalt sámánok vezetik őket, akik előkészítik a főzetet, és felügyelik a résztvevőket a biztonság érdekében.

Mielőtt részt vennének egy ayahuasca szertartáson, javasolni szokták, hogy a résztvevők tartózkodjanak a cigarettától, a drogoktól, az alkoholtól, a szextől és a koffeintől, így tisztítva meg a testüket. Emellett azt is ajánlják, hogy az élményt megelőzően 2-4 hétig diétázzanak.

Az ayahuasca szertartásokat általában éjszaka hajták végre, és addig tartanak, amíg az ayahuasca hatásai el nem múlnak. Miután a teret előkészítette és megáldotta a szertartást vezető sámán, ayahuascát kínálnak a résztvevőknek, néha több adagra osztva. Az elfogyasztása után a legtöbb ember 20-60 percen belül érezni kezdi a hatását. A hatások dózisfüggőek, és az utazás 2–6 óráig is eltarthat.

Az ayahuasca szertartás egy spirituális élmény, amelyet egy tapasztalt sámán, illetve úgynevezett ayahuasquero vezet. Gyakran csoportosan szervezik, és orvosi felügyelet mellett egy üdülőhelyen is sor kerülhet rá. Sok esetben a sámán icaros-dalokat énekel, hogy elősegítse az elmélyülés, a lélek utazását.

Az ayahuasca-szeánsz veszélyes

Már eleve veszélyes az, hogy tulajdonképpen drogot vesznek magunkhoz, ami hányást, hasmenést, paranoiát, magas vérnyomást és megemelkedett pulzusszámot, és látomásokat okoz. A hiedelmek nemcsak a lelket, hanem a testet is megtisztítja, de azért ez elég veszélyesen hangzik! Különösen kockázatos azoknál, akik mentális betegségekkel küzdenek vagy valamilyen gyógyszert szednek, ezért sem szabad csakúgy belevágni!

Továbbá veszélyes lehet a látomások miatt, mert mindenkire eltérően hat, hiszen nem mindenki fog a virágos réteken szökellve megvilágosodni, hanem sokan tapasztalták azt, hogy kígyók vagy más szörnyetegek üldözték.

Ezért is elengedhetetlen, hogy jelen legyen a sámán vagy a szertartásvezető, aki azonnal észleli a problémát és segítséget nyújthat.

Ráadásul okozott már halálesetet az ayahuasca, valamint a DMT használata, mert allergiás reakciókat is kiválthatnak. Az ayahuascával és a DMT-vel kapcsolatos egyéb potenciálisan halálos kockázatok közé tartoznak a görcsrohamok, a légzésleállás és a kóma. Tehát, semmiképpen sem szabad rá úgy tekinteni, mint egy tudattágító, csodás élményeket ígérő teára.

forrás: therecoveryvillage.com, culturalsurvival.org, healthline.com, templeofthewayoflight.org

fotó: pexels

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Hasonló cikkeink

10 jel, hogy sámán vagy – és talán nem is tudsz róla!

További cikkeink