Azt álmodtam, hogy meghaltam. Talán te is álmodtál már ilyet. Autóbalesetben ért utol a végzeted, lelőttek, leszúrtak, esetleg halálos betegségben szenvedtél. Teljesen normális, ha izzadtan és kétségbeesve ébredtél, ahogy az is, ha felkavart. Most megtudhatod, mi állhat a saját halálodról szóló álmod hátterében.

 

Mit jelent spirituális szemszögből?

Bármilyen furcsa is legyen: ha álmodban meghalsz, az gyakran pozitív jel, hogy változások és új kezdetek előtt állsz. „A halálról álmodni nagyon intenzív és ijesztő lehet, de halál az átalakulás témájára akarja felhívni a figyelmet” – mondja a spirituális beállítottságú, MaKayla McRae a Bustle-nak. „A tudatalattid felhozza a halál témáját az álmokban, hogy megmutassa, életed mely területén kellene elengedned azokat a dolgokat, amelyek már nem szolgálnak téged, így teret adhatsz az új kezdeteknek.”

Íme, néhány magyarázat arra vonatkozóan, mit jelent az, amikor meghalsz álmodban – vagy közlik veled, hogy meg fogsz halni -, így jobban megértheted, mit próbál üzenni a tudatalattid.

Emberként fejlődsz

Előfordulhat, hogy az egyik éned szimbolikus halálát láthatod – elavult hiedelmeidet, régi módszereidet, és a személyiségedet, miközben önmagad érettebb változatává fejlődsz.

A múlt eseményeit vagy érzéseit dolgozod fel

Tudat alatt megpróbálsz megbékélni olyan múltbeli eseményekkel, érzésekkel, kapcsolatokkal vagy körülményekkel, amelyeket még nem dolgoztál fel egészen. Már átestél egy jelentős átalakuláson (amit a halál jelképez), de nem gyógyultál meg egészen, vagy nem integrálódtál az új tudatosságba vagy élettapasztalatba.

Az életed nagyban változik

A haldoklással kapcsolatos álmok a belső növekedésünk, valamint az életünkben bekövetkezett nagy és jelentős változások következményei lehetnek. Például fordulóponton mész keresztül, munkahelyet váltasz, esetleg új városba költözöl. Lehet, nagyobb hatással vannak rád, mint gondolnád, ezért légy együttérző önmagaddal, amíg feldolgozod, de ez a múltbéli események feldolgozására is érvényes.

Szakítással vagy veszteséggel küzdesz

Elveszíteni valakit, akit szeretsz, akár halál, szakítás vagy veszekedés miatt, bizonyos szempontból a „halálosnak” tűnik, és gyászolunk. Valakinek a halálhíre is – pláne ha közeli személy -,  is okozhatja az ilyen jellegű álmot, mert emiatt átértékeled a saját életedet vagy úgy érzed: egy kicsit te magad is meghaltál az illetővel együtt.

 „Ha még mindig gyógyulófélben vagy a szakításból, álmodozhatsz a saját halálodról” – mondja McRae. „[Ez azért van, mert] még mindig feldolgozás alatt áll, gyászolsz vagy azt találgatod, ki is vagy te olyankor, amikor nem vagy kapcsolatban az illetővel.” Vedd ezeket az álmokat annak jeleként, hogy feldolgozod a veszteséget, vagy megbékélsz a közelmúltban véget ért kapcsolattal.

Változásokat kell végrehajtanod az életében

Ha sok változást élünk át, halálálmokat láthatunk. De annak is lehet a jele: nem változtattál eleget az életeden – és itt az ideje a cselekvésnek. „Ha stagnálónak vagy unalmasnak érzed az életedet, a halálról álmodás cselekvésre ösztönözhet” – mondja McRae. „Egy új kezdethez néha aktív szerepet kell vállalnunk annak elengedésében, ami már nem szolgál bennünket, ahelyett, hogy passzívak lennénk és várnánk, hogy a változás kopogtasson az ajtónkon.” Mindez azt jelentheti: ideje kilépni a komfortzónádból és megtenni azt, amiről eddig talán csak álmodoztál.

Mit jelent a pszichológia szempontjából?

Az álomfejtés Sigmund Freud kora óta fontos része a pszichoterápiának. Freud szerint az álmok a „királyi út a tudattalanba”, és ez lehetővé teszi, hogy bepillantást nyerjünk a psziché legmélyebb működésébe. Freud szerint az álmok olyan ajtókat nyitnak meg, amelyeken keresztül láthatjuk legsötétebb titkainkat – azokat, amelyeket magunk előtt is eltitkoltunk.

A Psychology Today szerint, ahogy álmok mélyen hathatnak ránk, úgy a halandóságunkra vonatkozó tudatunk is. Félünk a haláltól, reménykedünk a halálban, tervezzük a halált, ellenállunk a halálnak. Ezek mind-mind lehetnek a magyarázatai a halállal kapcsolatos álmoknak.

Irvin Yalom pszichoterapeuta szerint: „Soha nem tudjuk teljesen leküzdeni a halálszorongást: mindig jelen van, és az elme valamely rejtett szakadékában lapul” (Szemben a Nappal, 2008).

Amikor fiatalok vagyunk, könnyebb tagadni a halálunk valóságát. Ahogy öregszünk, úgy válik valóságosabbá a halál gondolata. Elveszítjük a nagyszüleinket, majd a szüleinket, majd a barátainkat. Erik Erikson pszichológus szerint az élet utolsó szakasza különleges kihívást jelent – megbékélni a leélt élettel, a döntéseikkel, és elfogadni mindazt, amit elértünk.

Egyszóval bár azt hiszed nem, de tudat alatt nagyon is foglalkoztathat a halál, az elmúlás gondolata.

fotó: unsplash

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Hasonló cikkeink

Miért érdemes álomnaplót vezetned?

További cikkeink