Szeretnél elmélyülni a buddhizmusban? Te is vágysz arra a békés, boldog, kiegyensúlyozott életre, ami a buddhistákat jellemzi? Ez esetben a kezdők részére összeállított gyakorlati útmutató a segítségedre lehet!

 

Lachlan Brown leírta a buddhizmussal kapcsolatos ismereteit és gyakorlati tudását a The No-nonsense Guide to Buddhism and Eastern Philosophy című könyvében, és összefoglalta egy cikkben is, miként léphetünk a buddhizmus útjára. De először is…

Mi a buddhizmus?

A több mint 500 millió követővel rendelkező buddhizmus, az egyik legrégebbi vallás, amelyet ma is gyakorolnak, számtalan definíciója van, de van egy alapvető értékkészlet, amely segíthet összefűzni a buddhizmus definícióját. Lényegében a buddhizmus egy spirituális hagyomány, amely több mint 2000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy Buddhává váló ember helyet foglalt az ősi Nepálban egy Bódhifa árnyékában, hogy meditáljon. Ott talált megvilágosodásra, és akkor megszületett a buddhizmus.

A buddhizmus minden más vallástól eltérő vallás, amely kevesebbet tanít az istenségek és a spirituális törvények fontosságáról, de többet tanít egy olyan életmódról, amely megváltoztathatja személyiségünk lényegét. Noha manapság a buddhizmusnak különféle változatai vannak, létezik egy olyan alapvető felfogás, amely szerint minden buddhista osztozik a buddhista tantételek tiszteletében.

Hogyan gyakoroljuk a buddhizmust a tudatos, békés és boldog életért?

1) Dolgozz azért, hogy véget vess mások szenvedésének

A buddhizmus „a Négy Nemes Igazságot” tanítja, amelyek szerint a szenvedés és az élet összefonódik. A szenvedésnek végső soron csak akkor lehet véget vetni, ha kitörünk az élet körforgásából: a születésből, a halálból és az újjászületésből. Dolgoznunk kell azon, hogy megmentsünk másokat a lelki és fizikai szenvedésektől: ehhez el kell érnünk a nirvánát, amelyet a Középút vagy a Nemes nyolcrétű ösvény révén érünk el.

Négy Nemes Igazság:

 1.       Az emberi élet lényegében szenvedéssel teli
 2.       A szenvedés oka az emberi önzés és a vágyakozás
 3.       Van egy út (vagy mód), amelyen keresztül meg lehet szabadulni az önzéstől és a vágyakozástól
 4.       Megszabaduláshoz az ún. „nemes nyolcrétű ösvény” (astángika-márga) vezet

2) Kövesd a Nemes nyolcrétű ösvényt

A Nemes nyolcrétű ösvény a nirvána felé vezető utad, a boldogság állapota, amelyben a szenvedés már nem létezik. Ez a nyolc lecke a következőket tartalmazza:

 1. Helyes megértés
 2. Helyes elgondolás
 3. Helyes beszéd
 4. Helyes cselekvés
 5. Helyes megélhetés
 6. Helyes erőfeszítés
 7. Helyes éberség
 8. Helyes összeszedettség

3) Engedd el a vágyaidat

Életünk nagy részét szükségleteink és vágyaink határozzák meg. Lehet, hogy a legújabb autót akarjuk, a legdrágább ruhát, a legnagyobb házat, de ezekre az anyagi javakra vágyás ellenkezik mindennel, amit a buddhizmus képvisel. Légy elégedett azzal, amid van!

4) Egész életen át tartó tanulás

Soha nem szabad azt hinnünk, hogy eleget tanultunk. A tanulás élethosszig tartó cél, és minél többet tanulunk, annál közelebb kerülünk a megvilágosodáshoz.

5) Éj az Öt fogadalommal

A buddhizmus Öt fogadalma szerint kell élni, hogy elérjük a nirvána vagy a megvilágosodás állapotát, amely minden buddhista célja. Ezek különböznek a kereszténység parancsolataitól, nem Istentől származó szabályok, hanem alapvető, egész életen át tartó vállalások, amelyek szerint élnünk kell, hogy önmagunk legjobb verziójává váljunk.

Ha követjük ezeket az előírásokat, könnyebben elérhetjük a nirvánát, és jobb életet élhetünk a következő újjászületésünk során.

Ez az Öt fogadalom a következő:

Vállalom az öléstől való tartózkodás szabályát: Ez az előírás minden élőlényre vonatkozik, beleértve az állatokat és a rovarokat is. Ez az oka annak, hogy a leghívebb buddhisták vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak.

Vállalom annak szabályát, hogy tartózkodjak elvenni azt, amit nem adtak: Ne vegyél el olyan tárgyakat, amelyek nem a tieid. Ez minden tárgyra vonatkozik, beleértve a ruhákat, a pénzt és az élelmiszert is. Adnunk kell azoknak is, akiknek szükségük van a segítségünkre, és nem magunknak kell felhalmozni a tárgyakat.

Vállalom a helytelen szexuális magaviselettől való tartózkodás szabályát: Ne bántalmazz vagy használj ki másokat szexuálisan, mentálisan, fizikailag vagy érzelmileg. Bár nem kell absztinenciát gyakorolni, biztosnak kell lenned abban, hogy felnőtt partnered a beleegyezését adta. 

Vállalom a hamis beszédtől való tartózkodás szabályát: Az igazság a legfontosabb a buddhisták számára. Ne hazudj, ne rejtsd el a fontos információkat, és ne titkolózz.! Légy mindig nyitott és őszinte!

Vállalom a bódító italok fogyasztásától való tartózkodás szabályát: Ide tartoznak a pszichoaktív anyagok, az alkohol, a hallucinogén anyagok és más drogok. Minden, ami megváltoztathatja az elmédet, tilos, mivel gátolja az éberséget, ami a buddhizmus döntő eleme.

6) Vedd figyelembe a: karmát és dharmát

Karma

A karma a buddhista életmód kulcsfontosságú eleme. Ez az a hiedelem, hogy minden, amit teszel, „jó” vagy „rossz”, és amikor az életed véget ér, megítélik az általános karmádat.

Ha a karmád pozitív, akkor újjászületsz egy kedvező új életbe; ha a karmád negatív, akkor rosszabb élet vár rád. Jelenlegi életünk körülményeit az előző életünk karmája határozza meg, és csak jó emberként biztosíthatjuk, hogy a következő életünk boldogabb lesz.

A jó cselekedetek és a rossz cselekedetek közötti különbséget azok a motivációk jelentik, amelyek mögött a tetteink állnak. A jó cselekedeteket a kedvesség és az a vágy motiválja, hogy megszabadítsunk másokat a szenvedéstől. A rossz cselekedeteket a gyűlölet, a kapzsiság hajtja, és olyan cselekedetekből állnak, amelyek szenvedést okoznak másoknak.

Dharma

Egy másik kulcsfontosságú fogalom a buddhizmusban a dharma, amely a kozmikus törvényt és rendet jelenti. Továbbá a létezés pillanata, az időbeni jelenlét, mikor a térben összhangban van a test, beszéd és tudat, ugyanis jelen vagyunk.

Ahhoz, hogy a dharmát a legjobban beépíthesd az életedbe, a pillanatban kell élned, és értékelned kell azt, amivel rendelkezel.

7) Meditáció gyakorlása

Végül, a buddhizmus követéséhez gyakorolnod kell a legfontosabb napi tevékenységet az éberséged és nyitottságod növelése érdekében: a meditációt.

A meditáció lehetővé teszi, hogy az ember eggyé váljon belső békéjével, és megszabaduljon a szenvedéstől. Ehhez itt találsz segítséget:

Most megtanulhatsz meditálni! – Az alapmeditáció

Melyek a buddhizmus ágai?

A buddhizmusnak több ága vagy irányzata van, Gautama Sziddhártha tanításainak különféle értelmezéseiből.

Bár a buddhizmus mindegyik típusa osztja a buddhizmus alapvető értékeit, vannak kisebb, de határozott különbségek. A buddhizmus ágai a következők:

 • Zen buddhizmus
 • Nicsiren buddhizmus
 • Vadzsrajána  buddhizmus
 • Singon buddhizmus
 • Tibeti buddhizmus
 • Tendai buddhizmus
 • Mahájána buddhizmus
 • Theraváda buddhizmus

Hogy ezek közül melyik való neked? Érdemes őket tanulmányozni, és amelyekre a leginkább rezonálsz, vonz téged, az lesz az igazi!

Olvass sokat a buddhizmus témájában, esetleg keress fel közösségeket, csoportokat, ahol segíthetnek neked, és hasonló gondolkodású emberekkel gyakorolhatsz, valamint bátran keress egy buddhista tanítót, akitől tanulhatsz.

fotó: pixabay

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Hasonló cikkeink

Útmutató kezdőknek a zen élethez: 10 lépés életed átalakításához a buddhizmus jegyében

További cikkeink