Ha volt már részed gaslightingban, akkor tudod, mennyire lélekölő tud lenni. A gázlángozók úgy manipulálnak, hogy az ember kételkedni kezd önmagában és valósággal úgy táncol, ahogy a partnere fütyül. Általában olyan taktikákat alkalmaznak, mint például a sértődés, a hazugság, a hibáztatás, az elszigetelés. Időbe telik, hogy az ember felépüljön az ilyen típusú visszaélésből, de most megtudhatod mik azok a tényezők, amelyek elősegíthetik a gyógyulásodat.

Szakítsd meg vele a kapcsolatot

A Psychologytoday szakértője szerint fontos, hogy a gázlángozóval való érintkezés minden formáját blokkold, mivel megpróbálhat visszaszerezni. Márpedig elhiheted: nem változott meg. Valószínűleg soha nem is fog. Ha újabb esélyt adsz neki, azzal újabb hónapokat, éveket veszel el magadtól és egy szebb élettől. Éppen ezért jobb megszakítani minden lehetséges kapcsolatot, ahol csak elérhet, és ebbe a barátai, a szülei is beletartoznak, akiken keresztül üzenni próbálhat neked.

Felejtsd el a tisztességes lezárást

Sokan azt érezhetik, hogy tisztességes lezárásra van szükségük a továbblépéshez. Egy tisztázó beszélgetésre. Ha ezt nem kaptad meg a gázlángozótól, csak kidobott, annál jobb! Amúgy sem olyan fajta, akik megmagyarázza tetteit. Nem is akarja, de talán nem is tudná. Úgyis azt mondaná, minden a te hibád.

Nemcsak az önbizalom rombolását kerülheted el, hanem azt is, hogy visszakönyörögje magát, amennyiben te szakítottál vele. Bizonyos dolgokat nem lehet szépen lezárni. Engedd el az ilyen jellegű vágyadat! Még ha szabályosan el is menekültél tőle, akkor se legyen lelkiismeret-furdalásod. Hidd el, nagyon sokszor hiszi azt az ember, hogy van ereje kijönni még egyszer az oroszlán barlangjából, de sajnos ez ritkán működik a gyakorlatban.

Gyászold meg a kapcsolatot

Nem csak a kapcsolatod és a megálmodott jövő elvesztése miatt érezhetsz bánatot, gyászt, hanem a partnered miatt is, akiről azt hitted, ismered. A gyásznak pedig nincs menetrendje. Különféle érzelmeket fogsz érezni, néha egyszerre. A megkönnyebbülés, a csalódottság, a harag, a düh, a szorongás, és a szomorúság ilyenkor mind normális. Ne siettesd a folyamatot, légy megértő magaddal!

Ne félj az érzéseidről. A gázlángozók szeretik elhitetni a partnerükkel, hogy mindent túl reagálnak, túl érzelmesek, még azt is megmondhatják mely érzések helyénvalóak és mik azok, amik nem. Ezt úgy, ahogy van, el kell felejtened. Senki és semmi sem szabhat gátat az érzéseidnek. Soha többé ne szégyelld az érzéseidet! Az, hogy megengeded magadnak az érzelmeket nemcsak felszabadító, hanem gyógyító hatású is.

Talán a kapcsolat előtt sokkal életvidámabb voltál. Újra lehetsz az a személy, akár egy jobb változata is! De kell egy kis idő a gyógyuláshoz.

Tudd meg, mi történt veled

Ismerd meg a helyzetedet. Tudj meg minél többet a gaslighting jelenségről és az érzelmi manipulátorról. Fedezd fel a személyiségjegyeiket, a taktikáikat. A megismerés elősegíti a feldolgozás és a gyógyulás folyamatát, arról nem is beszélve, hogy így elkerülhetsz egy következő gázlángozást.

Bocsáss meg magadnak

Lehet, hogy dühös vagy magadra, és ez teljesen normális, miután kilépsz az érzelmi manipulátor karmai közül. A megbocsátás egy többlépcsős folyamat. Ne feledd: a gázlángozó viselkedése 100 százalékban az ő felelőssége, senki másé. Még akkor is, ha azt mondta, miattad mondott vagy tett valamit.

Bocsáss meg magadnak, amiért nem vetted észre korábban, hogy gaslighting áldozata vagy. Sajnos az érzelmi manipulátorok remekül tudják álcázni a szándékaikat.

Azt is nézd el magadnak, hogy nem léptél le korábban. Emlékezz, valószínűleg érzelmi zsarolást vagy fenyegetést alkalmazott veled szemben és persze valószínűleg szeretted is őt.

Légy végre első az életedben

Itt az ideje, hogy extra jó legyél magaddal. Valószínűleg eddig az érzelmi manipulátor körül forgott minden. Most önmagadat kell fókuszba helyezned. Minden nap csinálj valamit csak az élvezet kedvéért. Azt tehetsz, amit csak akarsz – többé nem kell azt hallanod, hogy hobbijaid és érdeklődési köreid kicsinyesek, semmire sem vezetnek.

Merj döntéseket hozni

Talán már túl vagy a felismerésen: szinte az egész életed ő irányította. Megmondta, milyen legyél, hova mehetsz, kikkel beszélhetsz, miként viselkedj. Lehet, hogy nem szájbarágósan, de addig-addig manipulált, mígnem a kedvére formált.

Éppen ezért ideje újra megismerned önmagadat: mit szeretsz, mihez van igazán kedved, tehetséged. Ne félj döntéseket hozni az életedről, a jövődről, akár arról, mihez kezdesz a hétvégén. Bízz a saját értékítéletedben, a józan eszedben, ne gondold azt, hogy ő mindent jobban tudott nálad vagy tényleg látta, mi a jó neked, mert ez is csak a taktikájának része volt. Így akarta elérni, hogy egészen ráutald magadat. Igenis képes vagy jól átgondolt döntéseket hozni, csak kezdj el gyakorolni és bízz magadban! Elég, ha naponta, apró lépésekben haladsz előre. Mindennap egy döntés meg fog erősíteni abban, hogy nincs szükséged más véleményére vagy iránymutatására.

Támaszkodj a szeretteidre

Lehet, hogy elszigetelődtél a barátaidtól és családodtól. Az érzelmi manipulátorok sokszor azon dolgoznak, hogy elszeparálják az embert, hogy csak rájuk hallgasson az áldozat. Ezért fordulj az érzelmileg egészséges barátaidhoz és a családodhoz. Tudni fogod, hogy érzelmileg egészségesek, mert amikor közöttük vagy, viszonylag nyugodtnak érzed magad és önmagad lehetsz. Engedd, hogy segítsenek! Merj őszintén beszélni a jelenlétükben arról, ami történt. Ebben nincs semmi szégyenletes. Olyat éltél át, amit nem lehet egyedül feldolgozni, szükséged van rájuk.

Beszélj egy szakemberrel

Ahogy előbb arról szó volt: ide segítség kell. A családon és barátokon kívül a mentálhigiénés szakemberek – tanácsadók, pszichológusok, szociális munkások és mások – segítenek átvezetni a gyászon és újjáépíteni az életedet. Sok mindenen mentél keresztül ebben a kapcsolatban, és úgy érezheted, hogy azok az emberek, akikre általában támaszkodsz, bár támogatnak, de nehezen értik meg, min mész keresztül. Ezért érdemes egy semleges, szakképzett harmadik féllel beszélni. Ez nem szégyen, és nem is gyengeség jele, hanem épp az erőé és bátorságé!

Újra fel kell állítani a határaidat

Amikor egy gázlángozóval vagy kapcsolatban, a határaid folyamatosan sérülnek, mígnem teljesen eltűntek. Épp itt az ideje újra felállítanod őket! Jogod van az egészséges határokhoz, és ahhoz, hogy ezeket a határokat mások tiszteletben tartsák. Mondhatsz nemet és azt tehetsz, amit csak akarsz, ezt soha ne feledd!

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Ha igaz rád ez a 10 jel, akkor érzelmi manipuláció áldozata vagy – gázláng jelenség

További cikkeink