A vonatos játékok nem véletlenül olyan sok gyerek kedvencei. A legtöbb lurkót lenyűgözik a vasútállomáson és környékén történtek. Csodálkozva nézik a nagyvilágba vezető síneket, az érkező vonatok nagy mozdonyait és vagonjait, illetve az egyenruhás kalauzt is ámulva figyelik, aki a peronon fütyülve jelzi az indulást. Az utasok izgatott nyüzsgése és az állomás háttérzajai lebilincselő hatással vannak rájuk. Nem csoda, hogy otthon is szívesen játszanak ilyen játékokkal, azt viszont lehet nem sokan gondolják, hogy mennyi mindent tanulhatnak is a vonatos játékok által.

A képzelet világa

A gyerekek már négyéves kortól szeretik felépíteni a saját világukat. Ehhez kis fafigurákra és sok természetes anyagra, például gyökerekre, ágakra és gesztenyére van szükségük. „A kisváros egy kikötő mellett fekszik, ahová a hajók érkeznek, amelyek a vonatoknak konténereket szállítanak.” Ilyen és hasonló történetek születhetnek, amelyek által a gyermek fejlesztheti képzeletét és sok olyan ötletet álmodhat meg, amelyeket saját maga meg is tud valósítani. Egyeseket a vasúti játékok világa pedig még felnőttként sem engedi el.

Közös játék, közös tanulás

Amikor több gyerek együtt játszik, meg kell egyezniük, hogyan osszák meg a szerepeket, ki, mikor, melyik vonatot mozgatja, mikor álljon meg és milyen gyorsan menjen – így tanulják meg az önérvényesítést, de a kompromisszumkészséget is. Hagyja, hogy a kicsik tárgyalják meg egymással a játékszabályokat, még akkor is, ha vannak viták. Előbb-utóbb meg fognak egyezni, mert különben nem tudják folytatni a játékot.

Vonatos játékok előnyei

A vonatos játékok számos előnye közül néhány kiemelkedik, például a térbeli gondolkodás és a képzeleterő fejlesztését, illetve az ügyesség, a koordináció és a logikai képességek javítását is magával hozza. Az életkortól függően a kommunikáció fejlesztésében is nagy szerepet játszik, amikor is a saját ötleteit és elképzeléseit próbálja apának vagy a testvérnek elmondani. Hogyha egy kis masiniszta bőrébe bújva, vagy egy kalauz szerepét eljátszva zajlanak a vonatos játékok, az további fejlődést eredményezhet majd a gyerek számos egyéb képességére nézve is.

További cikkeink