A hormonháztartással kapcsolatban sokféle probléma adódhat, amit alaposan ki kell vizsgálni. Hormonális problémák tünete lehet például a hajhullás, a túlsúly, az indokolatlan fáradtság vagy a csökkent hidegtűrés. A tünetek kivizsgálására specializálódott orvos az endokrinológus, aki megállapítja, hogy valóban a hormonok túl- vagy alulműködése áll-e a háttérben, és segít a panaszok kezelésében. 

Az endokrinológus tehát a hormonháztartást, a belső elválasztású mirigyeket (többek között pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy), érintő egészségügyi kérdésekkel foglalkozik, de fordulhatunk endokrinológushoz cukorháztartási gondokkal vagy a nemi hormonok zavarai miatt is.

Túlsúly normális étkezés mellett

Ha probléma van a hormonháztartással, akkor az a testsúlyunkra is hatással lehet. Amennyiben normál étkezés mellett is azt tapasztaljuk, hogy szaladnak fel ránk a plusz kilók, akkor nem árt kivizsgáltatni magunkat. Ilyenkor általában pajzsmirigyzavar, a mellékvese problémája vagy a nem megfelelő vércukorszint áll a háttérben. Természetesen ebben addig nem lehetünk egészen biztosak, amíg meg nem vizsgál minket egy orvos, akinek az endokrinológia a szakterülete.

Menstruációs zavarok, meddőség

A menstruációs zavarok nagyon sokfélék lehetnek. Idetartozik például a rendellenes vérzés vagy a szokatlan alhasi fájdalom, amely esetben is felelőssé tehető a hormonháztartás felborulása. Mindenképp javasolt kérni egy alapos kivizsgálást, hiszen ezek a problémák meddőséghez is vezethetnek. A panaszok mögött jellemzően progeszteron hiány, inzulinrezisztencia vagy valamilyen pajzsmirigy rendellenesség áll. Ezeket nagyon jól lehet kezelni gyógyszerekkel, de már az életmódváltás is pozitív változásokat eredményezhet.

Fáradtság, aluszékonyság

Teljesen természetes, ha néha-néha fáradtnak érezzük magunkat, ha viszont indokolatlanul sokszor tör ránk a fáradtság, akkor az egy figyelmeztető jel is lehet. Nem kizárt, hogy hormonális problémák (például pajzsmirigy alulműködés) okozzák mindezt, amivel érdemes mihamarabb endokrinológiai szakrendelésre ellátogatni.

Rossz közérzet, émelygés, szédülés

Ezek a tünetek akár a cukorbetegség jelei is lehetnek. Sokszor a legáltalánosabb panaszokat okozzák komoly betegségek. Ha rendszerint rosszul érezzük magunkat, indokolatlanul ránk tör az éhség vagy szomjúság, túl sokat iszunk és pisilünk vagy rövid időn belüli, nagymértékű fogyást tapasztalunk, akkor nagy valószínűséggel valami nincs rendben a vércukorszintünkkel. Ilyen esetekben is nagyon fontos orvoshoz fordulni a tünetekkel, hogy kizárja a komoly elváltozásokat a háttérben.

Még nem tudod kihez fordulj segítségért? Akkor nézz fel a Dokio.hu weboldalra, ahol kiválaszthatod a neked megfelelő orvost, és rögtön foglalhatsz hozzá időpontot is!

 

További cikkeink