A titokzatos, ezoterikus és ősi eredetű tarot- és jóskártyák népszerűsége folyamatosan növekszik. De nemcsak arra lehet használni őket, hogy az ember kifürkéssze a jövőjét, hanem önfejlesztéshez is tökéletesek!

Egyesek hisznek abban, hogy a Tarot és a különböző jóskártyák segítségével ki lehet olvasni a jövőt, legalábbis, ahogy sokan mondani a szokták, a „leginkább lehetséges jövőt.” Elvégre nincs kőbe vésve, így meg lehet változtatni. Mindenesetre, ettől függetlenül a gyönyörű és egyben igen hasznos kártyákat nem csak napi útmutatásra meg jövő fürkészésre lehet használni.

Ezek a kártyák ajtók lehetnek a belső énhez és a tudattalanhoz. Hatékony eszközei a meditációnak, a különböző lelki folyamatos fokozásának és a személyiségünk, képességeink fejlesztésének.

Hogyan működnek?

Számos magyarázat létezik arra, hogyan és miért adnak a tarot- és orákulumkártyák ilyen fájdalmasan pontos vagy éppen megvilágosító válaszokat.

Egyesek úgy vélik, hogy az őseikkel, a szellemekkel, angyalokkal vagy a szellemi vezetőkkel kommunikálnak, amikor maguknak vetnek kártyát. Mások úgy hiszik, hogy maguknak a kártyáknak van erejük.

Sokan pszichospirituális (szellemi pszichológia) megközelítést alkalmaznak a használatuk során. Vagyis, ha tarot- vagy jóskártyát használunk, egyfajta hidat képezünk a tudattalan elménkhez, a kollektív tudattalanhoz. Ott lakozik lényegünk, legbölcsebb énünk vagy valódi természetünk.

Más szóval: elménk olyan, mint a mély tó. A mindennapi életben hajlamosak vagyunk ennek a tónak a felszínén élni, de a tarot és az orákulumkártyák olyanok, mint a horgászzsinórok, amelyeket ha a mélybe dobunk, előhívhatjuk a szükséges bölcsességet, illetve válaszokat.

Milyen jóskártyát vagy tarot kártyát használj?

Ha saját paklira vágysz, felejtsd el azt a régi mítoszt, hogy valakinek először neked kell ajándékoznia egyet. Ez a régi hagyomány nagyon korlátozó. Szóval keress bátran egy olyat, akire rezonálsz.

Rengeteg témája van manapság egy kártyának: angyalok, vámpírok, állatok, tündérek, sellők, mitológiai mesék, istennők, boszorkányok, woodoo, sámánok, unikornisok.

Amire érdemes figyelni a választásnál:

 • Mekkorák a kártyák és könnyen megkeverhetők?
 • Mennyire vagy egy hullámhosszon a pakli képeivel vagy témájával?
 • A paklit önállóan adják ki vagy több része is van?
 • Van hozzá útmutató könyv?
 • Van hozzá tárolódoboz?

Mindenki más, szóval a te igényeidhez legmegfelelőbbeket kell választanod. Hallgass a megérzéseidre!

A tarot kártyák és jóskártyák használata az önfejlesztéshez:

1. Belső gyermek-munka

A belső gyermekmunka a belső gyermekeddel való kapcsolatteremtés, felfedezés, megértés, tanulás és gyógyítás gyakorlata. Mindannyiunkban van egy ilyen sebezhető, játékos, őszinte, szeretetteljes gyermek. Sokan elveszítették a kapcsolatot vele, vagy elnyomták őt egy trauma, bántalmazás vagy a hirtelen felnőtté válás miatt. A belső gyermekeddel való újbóli kapcsolatteremtés a belső munka egyik legmélyebb formája és jelentős átalakulást idézhet elő.

Gondolj ki mondjuk naponta három kérdést, amelyet fel szeretnél tenni belső gyermekednek. Ilyenek lehetnek például:

 • Mit szeretnél nekem elmondani?
 • Hogyan tudlak jobban ápolni és támogatni?
 • Milyen rejtett ajándékod van számomra?
 • Miután kihúztad a kártyáidat, állj meg és gondold át a jelentését.

2. Árnyékmunka

A kártyák révén betekintést nyerhetünk a tudattalan árnyék-én birodalomba is. Általuk lehetséges közvetlenül kommunikálni az árnyék-éneddel.

Itt is gondolj ki néhány kérdést, amit megszeretnék tudni, vitatni az árnyék-éneddel, például:

 • Milyen rejtett motívumok állnak [itt helyettesítsd a szokásaiddal vagy vágyaiddal] mögött?
 • Milyen a kapcsolatom másokkal?
 • Milyen igazságot kerülök jelenleg?
 • Mihez ragaszkodom jelenleg?
 • Mi a legnagyobb félelmem?
 • Mi tart vissza, amivel nem akarok szembenézni?
 • Mit vetítek ki másokra?

Majd húzz egy kártyát és vizsgáld meg! Figyeld meg, hogy milyen érzéseket, gondolatokat vált ki belőled, mert az annak a jele, hogy megérintette az árnyék-énedet.

3. Meditáció

A tarot és az jóskártyák lehetőséget kínálnak a koncentráció fejlesztésére is. Egyszerűen húzz egy kártyát arra a napra, tedd maga elé, és figyeld. Közben összpontosíts a be- és kilégzésre. Ne próbáld értelmezni a kártyát, egyszerűen csak figyeld a színeket, arcokat, formákat, érzelmeket, formákat stb. Csak engedd átfolyni a benyomásokat az elmédben és a szívedben.

4. Belső utazás (útmunka)

A belső utazás egy olyan technika, amely magába foglalja a kártya képébe való mentális kivetítést. Ez azért történik, hogy bölcsességet, önismeretet szerezzünk vagy megoldásokat találjunk a problémáinkra.

Mindent úgy kell csinálnod, mintha meditálni készülnél annyi különbséggel, hogy tedd magad elé a választott vagy aznapra kihúzott lapot. Lélegezz mélyeket, földeld le magad, és koncentrálj a kártyára. Ha készen állsz, képzeld el, hogy belépsz a kártyába. Tölts el egy kis időt a tájban való sétálással, figyeld meg a hangulatot, és érintsd meg a kártyán lévő tárgyakat. Ha egy személy, állat vagy más lény van a kártyán belül, forduljon hozzá, és kezdeményezz beszélgetést. Ha el akar vinni egy másik helyre, hallgass a szívedre, és tarts velr, ha jónak érzed. Ne feledd, hogy teljes mértékben te irányítasz és bármikor abbahagyhatod az útmunkát.

5. Önszeretet

Az önszeretet – utána pedig az önbizalom –  a legfontosabb érzés és egyúttal képesség, amelynek birtokában kellene lennünk, de sokan állunk hadilábon vele. Egy napi önszeretet-gyakorlat segíthet ezen. Húzz naponta egy kártyát, de úgy, hogy előtte felteszel egy kérdést:

 • Mit kell jobban értékelnem magamban?
 • Hogyan lehetnék gyengédebb magammal?
 • Mit kell most magamban nevelnem?
 • Hogyan tudnám jobban megvédeni magam?
 • Mit kell megbocsátanom magamban?
 • Hogyan táplálhatom ma a lelkemet?
 • Mit kell elengednem?

Fontos: Érdemes lehet naplózni azokat a lapokat, amiket kihúzol, illetve a gyakorlatok során szerzett tudást is. Hasznos lehet, ha másnap vagy akár hónapokkal később visszanézed az eredményeket.

Fotó: pexels.com
Forrás: lonerwolf.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Telepatikus gyakorlat – Kártyalapok küldése

További cikkeink