Kezdetben főként a Bibliából kaptunk képet az angyalokról. Egyesek talán a különböző vallások angyalait is ismerik, mert igen, nem csak „keresztény” angyalok vannak. Aztán jött a New Age, a modern spiritualizmust és mindjárt temérdek infónk lett az  angyalokkal kapcsolatban és azóta is csak ömlik a fejünkre a sok ezer ezoterikus olvasmány lapjairól. Persze ez is egy olyan dolog, hogy mindenki azt hisz, amit akar, de lássuk, mi tűnik a legbiztosabbnak, milyen tévhitekkel rendelkezünk az angyalokkal kapcsolatban!

1. Angyalok a kereszténység részei

A-A. Az angyalok korán sem a kereszténységben tűntek fel először. Már jóval korábban is ábrázolták őket, mint égi segítőket. Elsőként a perzsáknál jelennek meg az angyalábrázolások, bár az isteneket és démonokat is ábrázolták szárnyakkal. Majd jöttek a sumérok, meg a hindu dévák, akik valójában szintén azonosak az angyalokkal. Minden kultúra megalkotta a saját mitológiáját a maga idejében, ennek okán létezhet országonként és kultúránként megannyi színes, egyedi történet az angyalokról, istenekről és a világ keletkezéséről.

2. Eleve elrendelés van

Minden kőbe van vésve, meg van írva és úgyis lesz. Ki ért ezzel egyet?

Az égiek és az angyalok nem korlátozzák a szabad akaratot, eszük ágában sincs. Kétségkívül vannak dolgok, amik meg vannak írva, amiknek így is-úgyis be kell következnie, mert sorsszerű. De nincs minden lefixálva. Bizonyos dolgokon változtathatsz, élhetsz a szabad akarat jogával. Ezért nem pesztrálnak az angyalok 0-24 órában, hanem hagynak élni, kibontakozni, hülyeséget csinálni és hibázni, mert ezekből is tanulunk. Ha kéred őket, segítenek, amiben tudnak, de nem céljuk a széltől is megóvni vagy betartatni veled a sorsodat. Hagyják, hogy úgy alakítsd az életedet, ahogy szeretnéd.

3. Csak jó angyalok léteznek

E-E. Téves. Már eleve ott van az angyalok bukása sztori és sötét angyalok születése. Meg aztán az is, hogy Bibliában, meg a különböző apokrif iratokban hányszor uszította Isten egy-egy angyalát valakire, hogy kicsit leckéztesse meg büntesse meg még akkor is, ha nem követett el bűnt. De alapból ez a jó meg gonosz dolog csak címke. Hiszen akkor most az jön ki, hogy az angyalok képesek gonoszságra is? Miért számít gonoszságnak, ha mondjuk a szülő néha büntetéssel neveli a gyerekét? Hiszen kb. ugyanez történt a Bibliában is. Vagyis ez a szükségszerű rossz, amit a te érdekedben hajtanak végre.

És igen, ott vannak a bukott angyalok, akik azon dolgoznak, hogy kibabráljanak másokkal. Szerencsére a „jó” angyalok odafigyelnek rájuk…

4. Elítélik a mágiát, és úgy összességében az okkultizmust

Való igaz, a Biblia azt mondja, hogy Jézus és Isten elítéli a gyógyítókat, mágusokat, látnokokat, jósokat vagyis mindent, és úgy igazából mindent, ami a mai ezotériát képezi. Ezzel csak az a bibi, hogyha jobban belegondolunk, Jézus is gyógyító volt, egyesek szerint még mágus is, mert a csodák, amiket tett, nem hasonlítanak a varázslatra? És ne felejtsük el, nem csak a pálcahadonászás meg a nagy szertartások számítanak varázslatnak. Szóval jó esetben azokra célozhatott, – max a Biblia kanonizálásnál megcsúszott a toll és egy kicsit módosítottak a szövegen, mert lássuk be, nem lehet kizárni – akik ilyen dolgokkal pénzt csaltak ki másoktól és átverték őket. Vagyis a csalókra pikkelhetett Jézus.

Meg miért ítélnék el az angyalok, amikor az Énok által leírt angyalok bukása pont erről szól, hogy az angyalok avattak be minket a varázslás és mágia művészetébe. Persze, lehet aggódnak, nehogy rosszra használjuk  – mert sajnos lehet – de attól még nem ítélnek el és köpködnek le, mert megpróbálsz valakit meggyógyítani vagy egy kicsit belepillantanál a jövődbe.

És akkor mi a szitu az olyan angyalokkal, mint a harmadik szem, a jóslás, a prófécia, gyógyítás angyala?

5. Elítélik a szexet vagy annak bizonyos formáit

Hogy a csudába tehetnék, mikor Jézus is azt mondta, sokasodjunk? A szerelem és a szex kicsit sem bűn a szemükben, hiszen ezek részei az ember alapvető boldogságának és nem várják el azt, hogy csak a gyerek összerakásához bújjunk ágyba. Itt megint csak az akkori emberek felfogása ütközik ki…

De kétségtelen, hogy egy angyal sem fogja támogatni a bántó szexualitást, ahol az egyik fél árt a másik testének vagy lelkének. Ám nem ítélik el, mert ugyebár ítélkezni nem szép dolog, még tőlük sem. Legfeljebb helytelenítik és nem pártolják. De ha két fél örömet szeret egymásnak úgy, hogy kölcsönösen tisztelik egymás testét és lelkét, semmi kifogásuk ellene. Mind emiatt nem ítélik ez az azonos neműek közti szerelmet, mint ahogy a házasságon kívüli szexet sem és a különböző rasszok közti szerelmet. Hiszen a szerelem egy gyönyörű és tiszta dolog, ami spirituálisan fejleszthető és magasabb szintekre emelhető.

6. Minden kérésünket teljesítik

Nem dzsinnek. Nem fogják minden óhajunkat, sóhajunkat teljesíteni. Nem az a dolguk. Valóban a modern spiritualizmus azt mondja, akármi kérésed vagy problémád van, hívd nyugodtan az angyalokat. Tedd is ezt! De ne legyenek feléjük elvárásaid, hogy mindent megoldanak és megtesznek. Hiszen az eredeti feladatuk, hogy megvédjenek bennünket, vezessenek utunkon, segítsenek beteljesíteni a sorsunkat. Azt adják meg, amire valóban szükségünk van. Mert te hiheted azt, hogy neked egy palotára van szükséged, mikor valójában egy Isten háta mögötti vityillóban is képes vagy meglelni a boldogságodat, legfeljebb te még ezt nem tudod.

Senki se mondja, hogy mondj le arról, hogy a segítségüket kérd abban, hogy megnyerd a lottót, vagy visszajöjjön hozzád az exed. A kérés reményt ad. És az is igaz, hogy minél jobban hiszel valamiben, annál nagyobb az esélye, hogy megtörténik. Kitudja, hiszen történhet veled ilyen csoda! De legalább próbálj meg úgy kérni, hogy nem várod el, hogy meg is adják neked azt a valamit. Arról nem is beszélve, hogy érdemes azt kérni, amire igazán szükséged van. Ne terheljük fölöslegesen az angyalokat, mikor van elég dolguk. Rághatom azért a fülüket, hogy adjanak nekem több pénzt, mikor másnak még ételre sem jut…

Vagyis gondolkodj, mielőtt kérsz, mert bizony nem csak érted felelősek, hanem másért is. A szándékod legyen jó és fontos!

7. Minél jobban dicséred őket, annál jobban segítenek

No-no-no.  Nem attól leszel csókosabb az angyalok körében, ha állandóan fényezed és magasztalod őket vagy égieket. Hiszed vagy sem, még az istenek sem vágynak örökös istenítésre, és az angyalok sem kérnek mindennapos órákig tartó rituálékat, imákat és dicsőítést. De nem is arról van szó, hogy ne légy hálás! Igenis légy hálás azért, amit kaptál, köszönd meg nekik.  És ha neked ettől lesz jobb érzeted, akkor dicsérd a nevüket minden áldott nap, de tudd, hogy köszönik szépen, nagyon jól esik nekik és hiszed vagy sem, ők is hálásak a te háládért, de az őszinte, szívből jövő hálaérzés nekik éppen elég, nem kell hosszasan taglalnod nekik. Tudják ők, mit érzel.

Szóval ne úgy gondolj rájuk, mint az emberekre, ahol időnként jól működik a talpnyalás rendszere és jobban fognak szeretni, előléptetnek vagy megjutalmaznak. Az angyalok enélkül is szeretnek és segítenek neked.

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: pinterest.com

Gifek: imgur.com