A nárcisztikus szülő elhiteti a gyermekével, hogy vele van a baj. Holott gyerekkorunkban felnéztünk szüleinkre és támogatást, bátorítást, szeretetet reméltünk. De amikor megtagadták tőlünk ezeket, különböző hiedelmeket, viselkedési mintákat és védekezési mechanizmust alakítottunk ki, hogy túléljünk. Számos negatív következménye van annak, ha nárcisztikus anya vagy apa nevelt bennünket.

Először is tudnod kell, hogy a nárcisztikusoknak két fő típusa van:

Elnyelő nárcisztikusok – ezek a szülők, akik gyermekeiket önmaguk egy kis darabjának tekintik. Más szóval, az elnyelő nárcisztikus szülők rendkívüli mértékben szólnak bele a gyermek életébe és nem tisztelik a határait.

A figyelmen kívül hagyó nárcisztikusok – ezek a szülők nagyon kevés érdeklődést mutatnak gyermekeik iránt. Ennek eredményeként elhanyagolják őket.

Attól függően, hogy milyen típusú nárcisztikus szüleid vannak, kissé eltérő (de hasonló) problémákkal fogsz küzdeni.

Bár a nárcizmus sokrétű rendellenesség és a tünetek széles spektrumon mozognak, de saját tulajdonságaink, illetve viselkedésünk alapján aránylag könnyen meg tudjuk mondani, hogy egyik vagy akár mindkét szülőnk nárcisztikus-e. Ez derül ki Wendy Behary, a New Jersey-i Kognitív Terápiás Központ alapítójának és a Disarming the Narcissist: Surviving and Thriving with the Self-Absorbed című könyv szerzőjének a szavaiból a Huffington Post oldalán.

A következő 11 jel rámutathat arra, hogy téged is nárcisztikus szülő(k) nevelt(ek) fel:

1. A társfüggőség révén próbált irányítani téged

Más szavakkal, azt mondták neked: „Ne hagyj el. Szükségem van rád. Nem tudok nélküled élni.” Ez lehetetlenné tette számodra, hogy önálló életet élj.

2. Bűntudatot keltett benned

Egy másik módszer a kontrollálásodra az volt, hogy állandóan bűntudatot keltett benned. Lehet, hogy azt mondta neked: „Annyi mindent megtettem érted. / Mindent feláldoztam érted.” Ennek eredményeként úgy érezted, hogy adós vagy, és emiatt igyekeztél vakon engedelmeskedni.

3. Csak akkor szeretett és dicsért meg, ha megadtad, amit akart

Anyád vagy apád nagyon könnyen visszavonta a szeretetét. Ha nem tetted meg, amit akart, súlyosan megbüntetett, vagy rideg bánásmódban részesültél. Ugyanez történt akkor is, ha nem sikerült eleget tenned az elvárásainak. Jogosan érezheted azt, hogy csak akkor szeretett és voltál számára értékes, mikor teljesítetted a vágyát.

4. Soha nem tisztelte a határaidat

Nem volt számodra olyan, hogy privát szféra. A nárcisztikus édesanyád vagy apád gondolkodás nélkül végigjárta a szobádat és hozzányúlt a magántárgyaidhoz, elvette őket vagy felhasználta ellened.

5. Állandóan hazudott neked

Egyik vagy mindkét szülőd hazudott, hogy valamilyen módon manipuláljon, irányítson vagy kihasználjon téged. Talán azóta is nehezen bízol meg másokban.

6. Nem érdekelték az érzéseid

Érezted, hogy soha nem oszthatod meg vele az érzéseidet, mert kinevet, leszid érte vagy magára fordítja a szót, mert nem érdekli, mi van veled. Bármilyen problémával is szembesültél gyerekkorodban, nem fordulhattál hozzá. A legkevésbé sem volt veled empatikus.

7. Folyamatosan sértegetett

A nárcisztikus édesanyád vagy apád állandóan szidalmazott, lealacsonyított és terrorizált téged. Előszeretettel megalázott és módszeresen rombolta az önbizalmadat.

8. Kifejezetten kontrolált téged

Meg kellett felelned az elvárásának, azt kellett tenned, amit mondott, máskülönben büntetésben volt részed. „Engedelmeskedj nekem, különben megbüntetlek.” Érzelmi zsarolás és bántalmazás áldozata voltál, de talán sajnos fizikai erőszakban is volt részed.

Mindennek a tetejében talán azt is megmondta mit viselhetsz, mit szerethetsz, kivel barátkozz vagy minek kell lenned felnőtt korodban.

9. Gaslightingban részesültél

Annak érdekében, hogy irányítson, egy pszichológiai manipulációs taktikát alkalmazott, amelyet gaslightingnak, illetve gázlángozásnak neveznek. Ez azt jelenti, hogy szándékosan bolondnak, butának titulált, kétségbe vonta a józan eszedet, az ítélőképességedet. Ez állandó önbizalomhiány kialakulásához vezetett.

10. Soha nem ismerte el a hibáját

Még akkor sem kért bocsánatot, ha ő hibázott, megbántott, igazságtalan volt veled. Amikor ezzel szembesítetted, minden vádat tagadott, és megpróbálta rád hárítani a felelősséget.

11. Mindenről te tehettél

Minden a te hibád volt. Te tehettél arról, hogy felbosszantottad, akkor is, ha valamit elrontott, vagy meg kellett büntetnie. Egyszerűen bármiből képes volt kihozni azt, miszerint te vagy a hibás.

Fotó: pixabay.com
Forrás: lonerwolf.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Ezért veszélyes az empata és a nárcisztikus kapcsolata – így néz ki egy lélekölő szerelem

További cikkeink