Manapság egyre többen használják a nárcisztikus kifejezést. Bizonyára azért, mert sokan vélik felfedezni azt, hogy nárcisztikus személyiségű a párjuk, a barátjuk vagy éppen valamelyik szülőjük. De rengeteg ember nincs tisztában még mindig azzal, hogy pontosan ki is a nárcisztikus ember és milyen személyiségjegyekkel rendelkezik. Ezért most pontos képet kaphatsz arról, hogy valójában ki számít annak!

Jó, hogy az emberek végre kezdik tudatosan élni az életüket és ugyanilyen tudatosan kezelni a kapcsolataikat. Időszerű, hogy felfedezzék a mérgező, lélekölő viszonyaikat és változassanak rajtuk vagy kilépjenek belőlük.

Ám az igazság az, hogy ma már temérdek ember használja a nárcisztikus szót az exére, a párjára, a munkatársára, a barátjára úgy, hogy igazából nincs is pontos képe arról, milyen személyiség is valójában a nárcisztikus. Suzanne Degges-White szakértő összeszedte a Psychologytoday oldalán azokat a jeleket, amelyekből biztosan felismerhetsz egy nárcisztikust.

A Mentális Zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve (DSM-V) kilenc olyan tulajdonságot (első 9) és jellemzőt sorol fel, amelyek klinikailag jelentősek annak meghatározásában, hogy valakinek túlzott méretű az egója. Az alábbi tulajdonságok közül legalább ötnek meg kell mutatkoznia ahhoz, hogy megfeleljen a nárcisztikus személyiségzavar diagnosztikai kritériumainak:

1. Grandiózus önbecsüléssel rendelkezik

A nárcisztikusok úgy vélik, hogy jelenlétük elengedhetetlen mások boldogságához, sikeréhez vagy egyensúlyához, valamint bármilyen vállalkozáshoz vagy kapcsolathoz. „A projekt kudarcba fulladt volna, ha nem lettem volna a csapat tagja.” vagy „Ha én nem lennék, ki tudja, hová jutott volna a házastársam!” Nem látják tisztán az erényeiket és teljes mértékben felmagasztalják önmagukat, illetve a képességeiket.

2. Szeret álmodozni és hencegni

Imád a sikerről, a hatalomról, a ragyogásról, a tökéletes szerelemről álmodozni. Egyrészt azért, mert úgy hiszi: neki mindez jár. Mindenből a legjobb. Akár elegendő képességgel rendelkezik ahhoz, hogy elérje mindezt, akár nem, ő akkor is biztos abban: eléri célját. „Ha megkapom ezt az állást, hamarosan saját cégem lesz.” vagy „Csak figyeljetek, jövőre tele leszek pénzzel és utazgatni fogok.”

3. Különlegesnek, egyedinek és felsőbbrendűnek hiszi magát

Szentül meg van győződve arról, hogy ő nem akárki. Előszeretettel helyezi magát mások fölé. Ezért is hiszi azt, hogy neki kell a legmagasabb pozícióban dolgoznia. Igazi vezetőként tekint magára, a tipikus „ház urára” vagy „ház úrnőjére”, aki ráadásul mindig mindent jobban tud. Ha kell, ha nem, elmondja a véleményét, meggondolatlanul, nyersen kritizál, mert azt hiszi: igaza van és joga úgy beszélni, illetve bánni az emberekkel, ahogy kedve tartja.

4. Arra van szüksége, hogy csodálják

Imádja, ha bókolnak neki, elismerik tudását és képességeit. Szeret sütkérezni a csodálatban, a szeretetben és természetesen mindezt el is várja. Természetesen dicsekedni is nagyon szeret, elvárja a figyelmet, a törődést, és ha nem kapja meg: megharagszok, megsértődik vagy lehetőséget keres arra, hogy belekössön az emberbe és fájdalmat okozzon neki.

Továbbá fontos neki a látszat: nem az számít, hogy mi van belül, hanem az, hogy a kívülállók mit észlelnek, amikor ránéznek, ami alakítja identitását.

5. Feljogosítva érzi magát

A nárcisztikusok úgy gondolják, mindent megérdemelnek, és mindenhez joguk van. Nekik nem kell keményen dolgozniuk. Megérdemlik a legjobb szobát, a legmenőbb állást, a legjobb partnert, a kiemelkedő bánásmódot. Ha pedig arról van szó: joguk van kiabálni, bosszút állni, bántani mást, mert úgyis meg tudják magyarázni, miért érdemli meg az illető.

6. Kihasznál másokat

Az embereket eszköznek tekinti. Eszköz a boldogsághoz, a sikerhez, a jó élethez. Emiatt minden rossz érzés nélkül képes érdekkapcsolatokat fenntartani és lazán kihasználni másokat. Ha kell, el is tapossa az embert csakhogy célba érjen. Ő elsősorban mindig magára gondol, az a fontos, hogy neki jó legyen, mivel az ő igényei és vágyai a legfontosabbak. Mások hozzanak áldozatot, nem pedig ő.

 

7. Hiányzik belőle az empátia

Képtelen felismerni mások érzéseit. Igaz, vannak olyanok, akik azért nem „törődnek” mások érzéseivel, mert nincsenek tudatában annak, hogy mások mit éreznek. De sok esetben nem is érdekli őket mások érzelmi világa és jóléte. A nárcisztikusok képtelenek több, mint felületes kapcsolatokat kialakítani vagy fenntartani. Nincs meg az érzelmi intelligenciájuk ahhoz, hogy hiteles, bensőséges módon viszonyuljanak máshoz. Minden kapcsolatot eszköznek tekintenek és az egójuk táplálására használnak. Nem akarnak adni. Ők kapni akarnak. Ha mégis odafigyelnek valakinek az érzéseire vagy vágyaira, azért teszik, hogy abból is hasznuk legyen.

8. Irigy és féltékeny

Egyrészről azt hiszi: mások irigyek rá. Irigylik a szépségét, az intelligenciáját, mindenét. Ugyanakkor ő maga is hajlamos az irigységre és féltékenységre. Sokszor hasonlítjs össze magát másokkal. Csak úgy védheti meg egóját, ha lenéz, lebecsül másokat: „Mindenki észrevesz engem, amikor belépek a szobába. Tudják, hogy soha nem lesznek olyan sikeresek, mint én.”

9. Arrogáns és gőgös

Az arrogancia és a beképzeltség olyan tulajdonságok, amelyeket a nárcisztikusoknál gyakran észlelnek. Ezt bizonyítja az, hogy sokszor tiszteletlenek másokkal, követelőznek és elvárnak. Előadják, hogy másoknak hálásnak kell lenniük nekik. A partner örülhet, hogy leállt vele. A munkatárs adjon hálát, amiért ellátta a feladatát.

10. Soha nem téved

Ha téved, az azt jelenti, nem tökéletes, csak „egy ember”, aki hibázhat. Éppen ezért ő nem tévedhet, és mivel soha nem téved, mindig hárít és másokat hibáztat.

11. Nem bírja a kritikát

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ő „tökéletes”. A kritika pedig azt jelenti, hogy nem tökéletes. Ha beengedi a kritikát, az egész kártyavára (identitása) összeomlik. Ezért megint csak hárít amellett, hogy megsértődik és megharagszik.

11. Nem retten meg a testi vagy lelki bántalmazástól

Sajnos lehetnek bántalmazók – érzelmileg, fizikailag vagy mindkét szinten. A bántalmazás gyakran olyan finom, különösen eleinte, hogy szinte észrevehetetlen. Néha csipkelődnek, „viccelnek” vagy kritizálnak. Olyan dolgokért hibáztathatnak, amit nem is követtél el. Megpróbálják felhasználni a „gyengeségeidet”, hogy érzelmileg manipuláljanak vagy zsaroljanak.

12. Gázlángozó

Nem vállal felelősséget semmiért. Ha megpróbálod felhívni figyelmét bántalmazó viselkedésére, akkor tagadja a vádat, vagy azzal igazolja viselkedését, hogy téged hibáztat. Szándékosan megpróbálja elhitetni veled, hogy őrült vagy és veled van a baj, miközben igyekszik elérni, hogy maximálisan rá támaszkodj, mert birtokolni akar, elszeparálni másoktól és irányítani.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

11 jel, ami arra utal, hogy nárcisztikus szülő nevelt fel

További cikkeink