A hála érzése és gyakorlása az egyik legfontosabb eleme a spiritualitásnak, sőt, igazából az emberiségnek. Aki hálás, az képes mindenben meglátni a jót. Megteremti és fenntartja a pozitív életszemléletet. Aki köszönetet tud mondani, az örül és elfogad, de ami még fontosabb: megbecsül. Képes minden negativitást megszűntetni, hiszen a jelenben él és nem azt nézi: mi hiányzik, mennyi rossz történik vele. 

Ahhoz, hogy be tudd illeszteni ezt a csodálatos erőt az életedbe, a hálát, meg kell tanulnod felismerni, érezni és kifejezni. Ne szégyelld kimondani. Bátran mondj köszönetet a segítségért vagy azért, mert valaki az életed része. Ezenfelül az imáidba is belefoglalhatod és elmondhatod otthon, akár meditáció közben, hogy mi mindenért vagy hálás.

A napi szintű gyakorlásának egyik legjobb módja a napló vezetése.

Segítség a hálanapló íráshoz

Alapvetően a rendszeres naplóírás bizonyítottan javítja a közérzetet, és az, hogy feljegyzel minden olyan dolgot, amiért hálás vagy, új szintre emelheti az életedet, a kapcsolataidat, a gondolkodásmódodat.

Az is elég, ha naponta listaszerűen leírod, aznap mi mindenért lehetsz hálás, de természetesen részletesen is kifejtheted, ahogy neked kényelmesebb.

Írd le mindazt, ami jól esett, örömmel töltött el, amiért büszke lehetsz magadra. Mir köszönhetsz magadnak önmagadnak vagy másnak. Emíltsd meg azokat, akiktől kaptál valamit: szeretet, segítséget, reményt, figyelmet, akármit. Jussanak eszedbe a természetesnek vett dolgok vagy személyek: az egészséged, a szeretteid, a munkád, és így tovább.

Azok, akik rutinosak a hálaadásban – de szívből, nem kényszerből, mert „kell” – azok idővel elhagyták a naplóírást, olyan szinten a mindennapjuk részévé vált.

Elhiheted, olyan nincs, hogy egy nap ne lehess valamiért hálás. Nemcsak akkor kell annak lenni, amikor kihúznak a bajból, nyerünk a lottón vagy megkapjuk vágyaink tárgyát. Ugyanolyan megbecsülést érdemel egy ölelés, egy kedves szó, egy apró figyelmesség, egy mosoly, de akár a kihívások, problémák is, amelyekből tanulhatunk. Annyi mindenért lehetünk azok, amiket valójában természetesnek veszünk.

Hálanapló írás

A rendszeres hála gyakorlás, illetve hálanapló írás előnyei:

1. Növeli a pozitivitást

Amikor időt szánsz arra, hogy az életedben a jó dolgokra koncentrálj, természetesen pozitívabbá válsz. Azzal, hogy átgondolod és akár leírod ezeket, optimistább leszel, mert meglátod mindazt, amid van, aminek örülhetsz, boldogabbá tesz és kevesebb energiát fordítasz a negatív érzelmekre és hogy azt tartsd szem előtt, mi hiányzik. Persze ezek a pozitívumok lebeghetnek a tudatalattidban, de a leírásuk konkrétabbá és valóságosabbá teszi őket.

2. Erőt ad a mindennapokban

Aki rendszeresen gyakorolja a köszönetet, sokkal talpraesettebb, kreatívabb, szívósabb. Lelkileg jóval erősebb, mert mindenben képes meglátni a jót. Nem magát a csapást tartja szem előtt, hanem azt, hogy mit tanulhat belőle. A kihívásban a kalandot látja. Ha pedig túl van egy-egy nehézségen, az növeli az önbizalmát és ezáltal tudni fogja: máskor is képes lesz megküzdeni a problémákkal.

3. Javítja az önbecsülést

A napló vezetése nagyon személyes tevékenység, és rámutat az eredményeidre, jó tulajdonságaidra. A hála érzése és kimutatása csökkenti az olyan érzéseket, mint a féltékenység, irigység, félelem, kishitűség. Mindezáltal tudatosíthatod, mire vagy képes és ezáltal milyen eredményeket értél el, ennek köszönhetően pedig nő az önbizalmad.

4. Boldogabbá tesz

A hála azt jelenti, hogy elismered életed vagy akár a sors jóságát. Elfogadod azt, miszerint igenis történnek veled jó dolgok. Szeretettnek érzed magad, fontosnak és megbecsültnek. Ha a téged ért pozitív dolgokat szavakba öntöd, képes leszel még több pozitív érzelmet érezni, élvezni a tapasztalatokat és erős kapcsolatokat kialakítani. Mindenben meg fogod látni a jót vagy a tanítást (ami pedig a boldogsághoz vezet).

5. Csökkenti a stresszt

A hálás emberek jobban vigyáznak magukra (hiszen megbecsülik az egészségükét, az életükét), vagyis hosszú távon egészségesebb életet élnek, emiatt képesek eredményesebben kezelni a stresszt. A elégedettség érzésére való összpontosítás ellensúlyozza a stresszt, és sokkal bátrabbnak, magabiztosabbnak érzi magát az ember, ami által könnyebben képes kezelni a stresszt, a nehézségeket, és a kihívásokat.

6. Pozitív testképet alakít ki

Ha naponta gyakorolod, akkor egyre több új dolgot veszel észre. Ezek egyike a tested. Jobban értékeled az életedet és a testedet. Azonfelül, hogy jobban vigyázol majd magadra, képes leszel olyannak elfogadni a külsődet, amilyen. Sőt, segíthet az egészségesebb élet kialakításában, éppen azért, mert becsülni fogod a testedet.

7. Segít jól aludni

Ha csak 15 percet töltesz el lefekvés előtt azzal, hogy az imáidba foglalod vagy leírod, mi mindenért mondhatsz köszönetet aznap vagy akár az életben, az sokkal jobb éjszakai alvást eredményezhet. Ha a nap pozitív élményeire gondolsz, emlékeztetve magadat arra, mi mindennek örülhetsz, így kevésbé valószínű, hogy aggodalmaskodni, stresszelni, rettegni fogsz.

Fotók: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

 

Hasonló cikkeink

Miért érdemes álomnaplót vezetned?

További cikkeink