Az árnyékmunka segítségével megismerhetjük az árnyék-énüket, a sötét oldalunkat, amit nem szeretünk, és nem vagyunk hajlandóak elfogadni. Amint sikerült feldolgozni azt, amit az árnyékban találunk, sokkal teljesebb és boldogabb életet élhetünk.

 

Mi az árnyék-én?

Egy korábbi cikkben már kifejtésre került. Ide kattintva elolvashatod!

Miért állunk ellen az árnyékmunkának?

Míg sok spirituális tanító, életvezetési tanácsadó és pszichológus szereti az árnyékmunkát, és úgy érzi, hogy ez javíthatja az ember életét, mások úgy gondolják: ez nem olyan előnyös. Azt hiszik, ha sötét dolgokat keresel, még több sötét dolgot fogsz találni.

Bár nagyszerű, ha csak a fényre koncentrálunk, attól még nem tűnik el a sötétség. A sötétség éppen a másik oldalon van, és arra vár, hogy megmutassa az arcát. Jobb keresni, és egyszer s mindenkorra kibékülni az árnyékkal. Ha aggódsz amiatt, mit találhatsz, valószínűleg van valami fontos, amit nem szeretnél viszontlátni. Ahelyett, hogy továbbra is elkerülnéd, inkább egy újabb okként tekints rá, amiért árnyékmunkát kell végezned.

Erre a munkára akkor van szükség, ha tanulni, fejlődni szeretnél, valamint boldogabb, teljesebb életet élni.

Az árnyékmunka nem egy hatalmas dolog, ami több éves tervezést igényel. Egyszerűen annak tudatosítása, hogy mi rejtőzik az árnyékban, és ezzel fokozatosan meggyógyítod önmagad ezen aspektusát.

Hogyan integráld az árnyékot?

Az árnyékmunka nem más, mint tudatossá tenni a tudattalant, az elfogadhatatlant pedig elfogadhatóvá tenni.

Az árnyékmunka célja az integráció. A tudattalan integrációja a teljes tudatossághoz vezet. Árnyékmunkát végezni annyit tesz, hogy közelebb hozzuk magunkhoz az árnyékunkat. A cél: az árnyékot a fénybe vinni, vagy fényt sugározni az árnyékra. Minél jobban megvilágítod az árnyékodat, annál kisebb lesz.

Íme, az árnyékmunka megkezdésének egyszerű módjai:

1.Gondold át a gyermekkorodat

Kérdezd meg magadtól:

„Teljesen elfogadtak gyerekként? Hogy éreztem magam legtöbbször? Mit vártak el tőlem, és milyen viselkedést és érzelmeket ítéltek el bennem?”

Azok a viselkedések, amelyeket elítéltek, rossznak állítottak be, az árnyékot hozott benned létre. Ha megtaláltad a választ ezekre a kérdésekre, azok elvezetnek önmagad árnyékaspektusaid meglátásához.

Az árnyék forrása általában a gyermekkorban gyökerezik.

2. Légy tudatában az árnyékodnak

Nem vagyunk tudatában az árnyéknak, ugyanúgy, ahogy a sötétben sem látunk. Ahhoz, hogy tudatosíts valamit, el kell döntened: meglátod. Miután megláttad önmagad elutasított aspektusait, gondolkozz el rajtuk!

Pozitívak vagy negatívak? Ha találsz valami negatívat, békülj meg vele, és engedd ki az árnyékból. Ha pozitívra lelsz, egyesülj vele, és tudatosítsd magadban! Ez az árnyékmunka legfontosabb lépése: világíts rá, vagy hozd ki a sötétségből.

3. Ne szégyelld az árnyékot

Ha egyszer tudatosul az árnyék-éned, ne szégyelld, és ne hibáztasd. Ehelyett add neki a szeretetedet, az együttérzésedet és az elfogadásodat. Az árnyékod elsősorban az el nem fogadásból és az elutasításból született. Abban a pillanatban jött létre, amikor elkezdted eltaszítani. Az árnyék további elutasítása csak olaj a tűzre. Az árnyék része annak, aki vagy, ezért szeresd őt!

4. Használ a gyenge pontokat

A gyenge, valamint fájdalompontok mind-mind rámutatnak egy árnyékra, amit elástunk magunkban. Használd őket útmutatóként! Minél hevesebb érzelmi reakciót váltanak ki belőled, annál inkább foglalkoznod kell velük. Ezek általában megoldatlan sebek tükröződései, traumák, vagy olyan dolgok, amiket szégyellünk, kellemetlennek érzünk.

5. Figyeld meg ítélkezés nélkül

Az egyik legnagyobb hiba, amit az árnyékmunkával elkövethetsz, az az, hogy amint észreveszed az árnyékot: elítéled. De ezzel megint elutasítod, és még nagyobb és erősebb lesz. Amikor meglátod, ismerd el és figyeld meg ítélkezés nélkül. Csak figyeld, értsd meg, majd dolgozz az integrálásán.

6. Békülj meg az árnyékoddal

Az árnyékmunka nagyszerű módja annak, hogy megtapasztaljuk a belső gyógyulást és átalakulást, és ehhez nem kell más, mint az önismeret.

A Földön minden ember átment egy nehéz időszakon az életében, amely árnyékokat teremtett benne. A jó hír az: az egész univerzum a mi oldalunkon van, és megpróbál segíteni abban, hogy újra teljessé váljunk.  Nem számít, mennyi ideig kerülöd az árnyék-éneddel való találkozást. Addig fog kísérteni, amíg nem figyelsz rá.

A megtört én egységessé akar válni, és lehetőséget kapunk arra, hogy meglássuk önmagunk azon aspektusait, amelyeket elnyomtunk, elutasítottunk, és megtagadtunk.

Minél jobban tudatára ébredsz az árnyék-énednek, és elfogadod, annál tudatosabb leszel, és annál jobban rendelkezhetsz az életed felett.

fotó: unsplash, forrás: medium.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink