Spirituális vészhelyzet az, amikor a személyi átalakulás válsággá válik. Tegyük fel, nem is olyan régen spirituális ébredésen mentél keresztül. Jelentős mértékben megváltozott az életszemléleted és ez megvisel, kellemetlen testi és lelki tüneteket tapasztalsz azóta. Mi tehetsz ebben az esetben?

Először is: ha nem vagy biztos abban, hogy spirituális vészhelyzetet tapasztalsz, bizonyosodj meg róla!

Fontos, hogy tudd: nem szüntetheted meg egyik napról a másikra. Nem tudod magadat erőszakosan, hirtelen átkalibrálni, időre lesz szükséged.

Amennyiben biztos vagy abban, hogy spirituális vészhelyzetet élsz át, a következőt teheted:

1. Hagyd abba a meditációt és gyakorold inkább az éberséget

Sokan, akik spirituális vészhelyzetben vannak, egyszerűen nem tolerálják a meditációt. Miért? A meditáció ilyenkor zavaróan szétválasztja a tudatot és a tudattalant. A meditáció ajtókat nyithat az elmében, és ösztönözheti az öntudatlan információk beáramlását. Egy olyan személy számára, aki épp mélyponton van, ez mélyen destabilizáló lehet.

Ebben a nehéz időszakban jobb egyszerűen a tudatosságot gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy tudatosan figyelünk a jelen pillanatra. Amikor figyelmesek vagyunk, teljes mértékben foglalkozunk testünkkel és érzékeinkkel. Az ízlésérzékelésre, tapintásra, szaglásra, látásra és hallásra való ráhangolódás segíthet abban, hogy visszarázódj és megszokd az új szintre lépett érzékeidet.

Próbáld minden nap gyakorolni egy kicsit az éberséget. Például, miközben mosogatsz, érezd az edényt és a meleg vizet a kezeden. Hallgasd a kint csicsergő madarakat. Étkezz figyelmesen, és figyelj az ízekre.

2. Keresd a föld energiát

Próbáld bevinni a föld energiáját a mindennapi életedbe. Mint talán már tudod, a föld energiája mélyen megalapozó és tápláló. Ha segítségre van szükséged ahhoz, hogy visszakapacsolódj ehhez a világhoz, menj ki a szabadba, áss és helyezd a lábaidat a földbe. Vagy sétálj csupasz lábbal a földön. Ültess virágokat a kertedben. Legyenek cserepes növényeid  beltéren, amelyekről gondoskodhatsz. Ülj le egy fa alá, és érezd a talajt a lábad alatt.

3. Ideiglenesen hagyd abba a spirituális gyakorlatokat

Egyesek számára ez drasztikusan hangozhat, de a spirituális vészhelyzet nem elhanyagolható dolog. Fontos megérteni, hogy bizonyos típusú spirituális gyakorlatok ilyen állapotban fokozhatják a vészhelyzetet. A józan ész érdekében érdemes lehet egy időre félretenni a gyakorlatokat, és a hétköznapi feladatokra összpontosítani. Ha egyáltalán nem bírod ki a szellemi táplálkozás valamilyen formája nélkül, próbáld ki a földközpontú megközelítést a spiritualitáshoz, például a természetben eltöltött időt. Végső soron az, hogy követed-e ezt a tanácsot, vagy sem, csak rajtad és a helyzeteden múlik. De mindenképpen fontold meg annak a lehetőségét, hogy pihenteted a szellemi gyakorlatokat.

4. Fogyassz tápláló ételeket

A spirituális vészhelyzet idején hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, mit eszünk (egyszerűen azért, mert túlságosan el vagyunk foglalva, vagy nincs energiánk). Sokan ilyenkor az édes vagy a zsíros ételeket kívánják. De próbálj meg rendszeresen étkezni, méghozzá tápláló, egészséges ételeket. Nem baj, ha nassolsz, csak ne mértéktelenül.

5. Találd meg a célodat a szenvedésben

Vizsgáld meg újra a lehetséges okokat, ami miatt spirituális vészhelyzetet tapasztalsz. Nem kell rágörcsölnöd, anélkül is meg fogod találni a választ. Ha nem találsz kielégítő választ, akár több nap után sem, fordulj az Univerzumhoz, imádkozz, kérj útmutatást. A megértés segít valamelyest felgyorsítani a folyamatot és stabilitást nyújthat az, ha tudod, miért történik ez veled.

6. Mozogj (akár csak néhány percig)

A helyzettől függően jól fog esni a könnyed mozgás, például a séta. A testmozgás elengedhetetlen a mentális egészséghez és az általános fizikai jóléthez. Összeköt a testeddel és a környező világgal is, ami fontos a spirituális vészhelyzet idején.

7. Kerüld a stresszes helyzeteket, és csökkentsd a felelősséget

A stressz súlyosbítja a spirituális vészhelyzetek minden formáját. Ezenkívül a sok felelősség is stresszt okoz. Ha sok projekted van, vagy túl sok embernek van rád szüksége, redukáld le őket amennyire tudod, legalább ideiglenesen. A spirituális vészhelyzet energiát és figyelmet igényel, és a munkamániában való eltévedés a katasztrófa receptje. Tehát próbáld meg leegyszerűsíteni az életedet, és adj magadnak egy kis levegőt.

8. Kérj segítséget

Kérj bátran szakértői segítséget spirituális tanítótól, életmód tanácsadótól, akár pszichológustól. Ez nem szégyen, nem a gyengeség, hanem a bátorság jele. Fordulj olyanhoz, akiben megbízol. Közben pedig támaszkodj a szeretteidre, barátaidra, avasd be őket nyugodtan azzal kapcsolatban, min mész keresztül.

Légy türelmes és megértő magaddal. Ha bármelyik pont gyakorlása utána rosszabbul érzed magad, akkor inkább hagyj fel vele!

Fotó: unsplash.com
Forrás: lonerwolf.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

További cikkeink