Hallottál már az úgynevezett sült teáról? Tudd meg mi az, és hogyan készítheted el otthon ezt a finom italt!
A tea évezredek óta az emberiség kedvenc itala. Ez nemcsak aromás illata és remek íze miatt van így, hanem gyakran gyógyító hatásai miatt is. Rengetegféle gyógy- vagy egyéb teafajta létezik a világ minden tájáról, és mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai.
Mi az a sült tea?
A sült tea finomra vágott gyümölcsök keveréke, amelyet először cukorral és fűszerekkel együtt megsütnek. A sütés után a hagyományos teához hasonlóan forró vízzel felöntik.
A sült tea nem tartalmaz mesterséges színezéket, édesítőszert vagy egyéb tartósítószert, amit a legtöbb bolti teához általában hozzáadnak. Otthoni elkészítése esetén, egyszerűen csak az lesz benne, amit te magad adsz hozzá. Így a gyümölcsök valódi ízét nem nyomják el mesterséges aromák.
Milyen gyümölcsökből lehet sült teát készíteni?
Ennek a teafajtának nagy előnye, hogy többféle gyümölcsből is elkészítheted, és kombinálhatod az ízeket.
Az a nagyszerű ebben a teában, hogy ha télen iszod, akkor kellemesen felmelegít. Ha a meleg nyári hónapokban nyúlsz érte, egy hűtött sült tea remek frissítő és vitaminbomba lehet.
Hagyományosan almából és körtéből sütött teát készítettek régen. Attól függően, hogy a kertünkben mi terem, más gyümölcsökkel is kísérletezhetünk. Kipróbálhatod a receptet sárgabarackkal, őszibarackkal, szilvával vagy bogyós gyümölcsökkel, eperrel, málnával és áfonyával.
Különböző fűszereket is használhatsz, hogy fokozd a tea ízét és csodálatos aromát kapjon. Például fahéjat, gyömbért, szegfűszeget vagy csillagánizst, de az olyan gyógynövények, mint a menta vagy a citromfű szintén alkalmasak.
Télen remek sült teát készíthetsz citrusfélékkel, csillagánizzsal vagy gyömbérrel.
Fagyasztott vagy szárított gyümölcsöket is használhatsz a sült tea elkészítéséhez.
A sült tea elkészítése – recept
Az alábbiakban egy nagyon egyszerű receptet mutatunk be, amit bárki könnyen elkészíthet.
- Több adag sült tea elkészítéséhez körülbelül 2 kg gyümölcs kell. Szükséged lesz még fahéjra vagy más illatos fűszerekre, például szegfűszegre vagy kardamomra.
- Mosd meg alaposan az összes felhasználni kívánt gyümölcsöt, majd alaposan pucold meg, szabadulj meg a magoktól, vágd kisebb darabokra, hogy beleférjen abba az edénybe, amelyben a teát tárolni fogod.
- Ha almát vagy körtét szeretnél a teához adni, nem kell meghámozni. A narancs esetében fontos, hogy a gyümölcshúst kisebb darabokra vágd.
- Amikor minden készen van, öntsd a gyümölcsöket egy tálba. Adj hozzá körülbelül 500 gramm cukrot és a fent említett fűszereket.
- Az egészet keverd össze alaposan, majd terítsd egy nagy, mély tepsibe. Tedd 200 fokos előmelegített sütőbe körülbelül 10 percre. Tíz perc elteltével adj a tepsiben lévő gyümölcshöz kb. 1 dl rumot.
- Ezután kb. 20 percig süsd, amíg az elkezdi kiadni a saját levét. Ne felejtsd el rendszeresen megkeverni.
- Amint a gyümölcsök elkezdenek levet ereszteni, öntsd a forró főzetet üvegekbe, zárd le őket, fordítsd fejjel lefelé, és hagyd kihűlni. Természetesen mindenki a saját ízléséhez igazíthatja a sült teát, de mi azt javasolnánk, hogy kerüld a klasszikus cukrot és helyettesítsd nádcukorral vagy mézzel, ami nemcsak finomabb, de sokkal egészségesebb is.
Forrás: nasdomov.sk